Sklizeň jablek bude nižší o 13 procent, ceny se zvednou

25. září 2010

Letošní sklizeň jablek kvůli mimořádnému suchu spadne proti loňsku asi o 13 procent na necelých 143.000 tun. "Přesto bude jablek pro zásobení českého trhu až do jarních měsíců příštího roku dostatek. Jejich ceny budou ale zřejmě vyšší," řekl dnes ČTK v Holovousech na Jičínsku tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Slabá úroda v zahrádkách totiž podle něj lidem neumožní větší samozásobení a zvedne poptávku v obchodech. Nyní se ceny od ovocnářů pohybují mezi osmi až 15 korunami za kilogram, zatímco loni byly mezi šesti až deseti korunami. "V závěru roku by ceny na pultech mohly být kolem 20 korun za kilo, tedy asi o deset procent vyšší než loni," dodal Ludvík.

Předvídat ceny jablek v jarních měsících je podle něj složité, protože s trhem může výrazně zahýbat dovoz levnějších jablek z Polska. "Přes 30 korun za kilogram by však česká jablka stát neměla," řekl Ludvík. Loni v první polovině roku se průměrné ceny českých i dovážených jablek pohybovaly kolem 26 korun za kilo.
K očekávané sklizni Ludvík dále uvedl, že je sice šest procent pod průměrem posledních pěti let, ale je to dáno mimořádně velkými úrodami v letech 2000 a 2001. "V jiných letech byla úroda ještě nižší, než čekáme letos," řekl.
Sucho způsobilo velký propad plůdků, větší výskyt chorob a škůdců a rovněž velikost plodů některých odrůd bude podprůměrná. "Lze očekávat vyšší podíl jablek, která skončí ve zpracovnách," uvedl Ludvík. Na jablkách pro průmyslové zpracování by však pěstitelé tratit neměli, protože jejich výkupní ceny proti loňsku vzrostly dvojnásobně na více než dvě koruny za kilogram.
Největší pěstitel jablek v zemi, Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, letos čeká průměrnou úrodu na úrovni 6400 tun. "Bude sice větší podíl menších nestandardních jablek, ale patřičně velkých jablek budeme mít dostatek," uvedl vedoucí ovocnářského závodu družstva Jaroslav Buršík. Dodal, že do skladů k pozdějšímu prodeji chce družstvu uložit kolem 4500 tun jablek.

Logo
Spustit audio