Skládka chemikálií v Libčanech by mohla zmizet do konce roku

24. září 2010

Nelegální skládka nebezpečných chemikálií firmy SNOG HK v Libčanech na Královéhradecku by mohla z obce zmizet do konce roku. Včera speciální souprava odvezla do spalovny v Ústí nad Labem zhruba deset tun chemikálií, v úterý do spalovny v Ostravě putovalo stejné množství různých odpadů. ČTK to řekl mluvčí hradeckého kraje Imrich Dioszegi. "Libčany opustily především ty nejnebezpečnější látky, které se podařilo ve skladu objevit. Nyní probíhá sanace skládky nejrychlejším možným tempem," řekl hradecký hejtman Pavel Bradík.

Zatím specialisté z Libčan odvezli asi 80 tun chemikálií a odpadů. Celkové množství uskladněných látek se odhaduje na několik stovek tun. Vodohospodáři v srpnu zjistili, že jedy ze skládky pronikly do podzemních vod.
Pokud by šlo vše hladce, mohl by desetitunový náklad nejnebezpečnějších látek Libčany opouštět dvakrát týdně. "Tuto frekvenci mohou ovlivnit kapacity spaloven či komplikace při samotných pracích ve skladu," upozornil Tomáš Ondrůšek z firmy Dekonta, která se likvidací skladu zabývá.
Sanaci skládky nyní řídí radnice v Hradec Králové. Kraj jí bude náklady na likvidační práce proplácet z 15 milionů korun, které dostal od ministerstva financí. Celková sanace skládky si však vyžádá dalších asi 25 milionů korun. O jejich získání od státu kraj nyní jedná.
Skladiště v Libčanech policie odhalila letos v dubnu. Kriminalisté při zásadu zadrželi čtyři muže propojené se společností SNOG HK a obvinili je z přechovávání nebezpečných látek. Obvinění skončili ve vazbě. Česká inspekce životního prostředí uložila firmě SNOG HK za skladování jedovatých chemikálií pokutu deset milionů korun. Firma SNOG HK v červenci skončila v konkurzu.
Nebezpečné chemikálie ve druhé polovině června odhalila policie a inspektoři životního prostředí také v bývalém průmyslovém areálu ve Chvaleticích na Pardubicku. Pardubický kraj získal na likvidaci chemikálií od státu deset milionů korun.

Spustit audio