Šermíři předvedou v sobotu u Dohalic rekonstrukci husitské bitvy

24. září 2010

Zhruba stovka šermířů se v sobotu odpoledne představí divákům při rekonstrukci husitské bitvy v Dohalicích na královéhradecku. Novinkou letošního šestého ročníku takzvané jarní bitvy bude ukázka vozové hradby a také funkční repliky středověké zbraně arcubalisty. ČTK to řekl Daniel Richter z šermířské skupiny Tesák Všestary, která akci pořádá. "Chceme lidem předvést volnou rekonstrukci husitské bitvy z roku 1423 u Hořic v Podkrkonoší, ve které se utkali husité pod vedením Jana Žižky z vojskem Čeňka z Vartenberka," řekl šermíř.

Diváci v první části programu uvidí také boj na vozové hradbě. "Připravujeme dva vozy, které vytvoří ukázku vozové hradby, a na nich předvedeme, jak hradbu husité využívali při boji," upřesnil Richter.
Diváci, kterých každoročně míří na akci několik stovek, letos na bojišti poprvé uvidí repliku palné zbraně arcubalisty, kterou šermíři z Tesáku vyrobili. "Je to vlastně obří kuše na dvoukolovém vozíku, která byla schopna střílet až desetikilogramové kameny na několik set metrů. Naše replika však pálí na několik desítek metrů pouze tenisové míčky," popsal Richter.
Bitva začne v areálu u dohalické tvrze od 15:00. Tvrz v Dohalicích byla postavena ve 14. století, v roce 1825 však byla přebudována na sýpku.

Logo
Spustit audio