Sehnat místo v kempech v Hradeckém kraji bude v létě obtížné

24. září 2010

Sehnat o prázdninách místo v kempech v Královéhradeckém kraji bude v řadě případů velmi obtížné. Zejména chaty v kempech jsou od poloviny července do poloviny srpna již nyní úplně zadané a rezervovaná jsou v těchto termínech často i místa pro stany. Ceny kempy zvyšovaly nejvýše o deset procent, některé nezdražovaly vůbec. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi kempy v Královéhradeckém kraji.

"Místa, vybavená elektřinou pro stany či kempové vozy, si u nás někteří turisté ze zahraničí rezervovali již loni v prosinci. To dříve nebývalo," řekla ČTK vedoucí recepce kempu Dolcevita u Trutnova Denisa Dolníková. Cizinci, hlavně z Nizozemska, Německa a Dánska, podle ní vyhledávají volné kempování. "Chatky žádají převážně Češi. Volno v nich máme již jen začátkem července a na konci srpna," řekla.
Ceny kemp Dolcevita proti loňsku zvýšil přibližně o deset procent. Za jednu noc v chatě bude v hlavní prázdninové sezoně účtovat od 270 do 290 korun, zatímco loni to bylo asi 260 korun. Od ledna příštího roku, kdy se zvýší DPH z ubytovacích služeb z pěti na 19 procent, kemp již zřejmě ceny zvedat nebude.
Stejné ceny jako loni má kemp Liščí farma u Vrchlabí, který se zaměřuje na zahraniční klientelu. Cena za kempové místo bude nadále 360 korun a za osobu 90 korun na noc. "Zhruba 90 procent turistů u nás tvoří Nizozemci. Od poloviny července do poloviny srpna máme plné chaty i hotel a rezervovaná je i většina míst pro stany," řekla vedoucí recepce Andrea Alturbanová.
Jako novinku kemp na léto připravil soutěže v přežití v přírodě, které požadovali zahraniční turisté. "Tyto soutěže začínají být na západě dost populární. Zkusíme to i u nás," řekla Alturbanová. Soutěže, v nichž proti sobě soupeří skupina až deseti lidí, se budou odehrávat v okolí Vrchlabí, ale i ve Špindlerově Mlýně.
V největším autokempu v Hradeckém kraji na nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku mají již lépe vybavené chaty obsazené. "Chaty bez sociálního zařízení jsou ještě volné," řekl ČTK jednatel společnosti Autocamping Rozkoš Jan Šnajdr. Dodal, že stále více zákazníků požaduje lépe vybavené chaty a je ochotno si za to připlatit.
Kdo má rád stanové kempování, místo na Rozkoši zcela jistě najde i v plné sezoně. "Jen míst pro stany máme asi 2800. Podle posledních sezon usuzujeme, že by u nás ve špičce mohlo být přes 2000 lidí," řekl Šnajdr. Ceny za stanové ubytování kemp nechal na loňské úrovni, ceny za chatky zvýšil přibližně o deset procent. Lednové zvýšení DPH kemp zřejmě bude muset do cen z části promítnout. Zatím uvažuje o zdražení asi o deset procent.

Logo
Spustit audio