Sbor dobrovolných hasičů Častolovice oslaví 130. výročí svého založení

24. září 2010

Sbor dobrovolných hasičů Častolovice oslaví 130. výročí svého založení 11. - 12. června. Součástí oslav bude mj. vysvěcení sborového praporu i sošky svatého Floriána, výstava historických i současných dokumentů a techniky. Mezi největší zásahy, kterých se Sbor dobrovolných hasičů Častolovice za dobu svoji existence zúčastnil, patří požár Dřevařských závodů Borohrádek v roce 1996 a likvidace následků povodní v letech 1998 a 2002.

Většina chalup i statků v obci byla v roce 1874 dřevěná s doškovými nebo šindelovými střechami. Obyvatelé Častolovic si čím dál, tím častěji uvědomovali potřebu založit vlastní vycvičený sbor, který by dokázal účinně zasáhnout v případě jakékoli mimořádné události.
V pamětní knize obce se objevuje tento zápis: "Již dávno bylo v Častolovicích sdružení sousedů, řemeslníků a dělníků, kteří při nahodilém požáru zde i v blízkém okolí vždy ochotně přispěchali a obětavě pracovali. Vrchnost zdejší měla dobrou stříkačku, kterou ochotně půjčovala. V půjčování koní ku stříkačce střídali se místní majitelé koní s koňmi zámeckými a dvorskými. Občanům, kteří koně ochotně půjčovali platila obec určitou náhradu."
V počátcích vlastnil sbor pouze dřevěnou stříkačku Smekal, 10 přileb, 1 lano, 2 žebříky, lopatu a trumpetu. Po létech nadšení, elánu, spojených s cvičením, zásahy u požárů a dalších událostí, se samozřejmě dostavil i útlum, který se naštěstí vždy podařilo našim předkům překonat. Starou techniku nahradila nová, dokonalejší a účinnější zařízení požární ochrany. Myšlení lidí a přístup k tomuto poslání zůstalo stejné.
Jako zajímavost lze vyzvednout fakt, že hasiči nikdy nečekali na to, že jejich činnost bude někdy výrazně finančně ohodnocena a na svoje působení si vydělávali pořádáním koncertů, hraním divadla, přípravou masopustního průvodu, reje čarodějnic a organizováním požárních hlídek. Pro svoje zabezpečení a zabezpečení postižených rodin střádali hasiči peníze do pohřební pokladny. Bohatý kulturní, společenský a záchranářský život si nešlo a dodnes nelze představit bez podpory obce a sponzorů, kteří se výraznou měrou podílejí na rozvoji sboru.
"Hasiči v obci prošli několika budovami, až se nakonec natrvalo po roce 1987 usadili v objektu bývalé kovárny, který si ke svému obrazu přestavěli. Chloubou místních hasičů je klubovna, sušák na hadice a šatny, realizované na základě vlastního návrhu. Prostory hasičské zbrojnice využívá ke své činnosti sbor, zásahová jednotka kategorie JPO III a obec. V letošním roce doznal hasičský areál další změny. Obec Častolovice nechala, jako předčasný dárek hasičům, položit zámkovou dlažbu na odstavné ploše před hasičskou zbrojnicí. Velkým oceněním, ale i závazkem je fakt, že se zásahová jednotka při SDH Častolovice stala na začátku roku také jednotkou podniku Saint-Gobain Orsil s.r.o. Častolovice," dodal Jiří Václavík z častolovického sboru.

Logo
Spustit audio