S jarními prázdninami začne na horách vrchol sezony. Ubytování lze ještě sehnat

28. leden 2013

Už ve čtvrtek dostanou školáci pololetní vysvědčení, v pátek budou mít jednodenní pololetní volno a od pondělí pak začnou v prvních regionech jarní prázdniny. Pokud je rodiny chtějí strávit na horách, mají nejvyšší čas na rezervaci ubytování. Místa ještě jsou.

Nyní jsou hlavní střediska v nejvyšších českých horách obsazena zhruba z poloviny.

„Kapacita je v tuto chvíli dejme tomu nějakých 60 procent. Ty víkendy i teď v lednu jsou docela dost zaplněné,“ popsala Eva Lorencová z infocentra v Peci pod Sněžkou s tím, že v lednu přijížděla řada škol na lyžařské výcviky.

V únoru se dá čekat další nárůst návštěvníků. „Začíná se zvedat obsazenost, i co se týká ubytování. Nejvíc obsazený je už klasicky první týden v únoru, kdy začínají hlavní evropské prázdniny. Většinou jsou to Češi, Němci, Poláci, pak koncem února to budou Holanďané. Následují postupně i u nás české prázdniny,“ přiblížila Lorencová.

Ubytování si lze stále ještě rezervovat, termínů a kapacit však ubývá. „Od druhého února už je ten termín skoro obsazený, ale v dalších týdnech se dá vždycky ještě něco najít. Vzdycky záleží na požadavku klienta,“ doplnila Lorencová.

Čtěte také

Nárůst návštěvníků bude zřejmě znát i na sjezdovkách. Příliv především rodin s dětmi očekává ředitel Skiareálu Malá Úpa Martin Buček.

„Začínají v Polsku prázdniny, takže tento týden čekáme větší návštěvnost. A začínají prázdniny v Čechách, takže pro nás velká hlavní sezona. My jsme na hranicích, odtud je hranice 100 metrů. Když si vezmu poměr, kolik je Čechů a Poláků, tak to vyjde tak 70:30,“ řekl Buček.

Jako první budou mít týdenní volno v Královéhradeckém kraji školáci na Trutnovsku. Jarní prázdniny jim začnou už 4. února.

autor: ova
Spustit audio