S citronem uděláte spoustu parády: vyčistíte s ním kuchyňskou baterii a dodáte vitamíny nehtům
Ještě než citron rozkrojíte, poválejte ho dlaní po stole. Uvolní se buněčné membrány a citron vydá více šťávy.
Osvědčeným tipem je dát citron do horké vody a nechat ho v ní 15 minut odležet. Horká lázeň z citronu uvolní spoustu látek a při lisování pak získáte až dvojnásobné množství šťávy!
Máte nevyužitou půlku citronu? Položte ji na talířek, který jste předtím posypali trochou cukru. Citron pak uložte na suché a chladné místo. Zůstane čerstvý celé dva týdny.
Vymačkaná polovinu citronu dokonale vyčistí baterie v koupelně a kuchyni. Šťávu můžete použít i při zkrášlování. Ponořte do ní nehty na rukách – vybělí je a dodá jim potřebné vitaminy a minerály.
A na závěr ještě jedna vychytávka: Žehličku vyčistíte rozkrojeným citronem namočeným v soli.
Související
-
Citron je skvělý podpůrný lék. Při horečce na něj ale zapomeňte
Známe to od dětství. Člověk nastydne nebo chytí chřipku, dostane horečku a maminka přinese hrnek horkého čaje s citronem a medem. Pokračujete s tím také u své rodiny?
-
Nejlepší citronová poleva podle Josefa Maršálka
Nejlepší citronová poleva na světě je z čerstvě vymačkané citronové šťávy a z moučkového cukru.
-
Zlatokopové platili za jeden citron celé jmění. Hodně nám může pomoci i dnes
Citronádu zřejmě pili již staří Egypťané, alespoň o tom hovoří jedna písemná zmínka. Citrony pocházejí pravděpodobně z Indie a Číny, kde se objevily před 2500 lety.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka