Rychnov nad Kněžnou připravuje opravy místního Pelclova divadla

24. září 2010

Radnice v Rychnově nad Kněžnou nyní nechává zpracovat projekt na rekonstrukci budovy Pelclova divadla. Více než sto let stará budova je v nevyhovujícím stavu, radnice chce opravy zahájit již v příštím roce, řekl ČTK rychnovský starosta Jiří Rokl. "V první etapě by náklady mohly být kolem 25 milionů korun," řekl starosta. Kromě potřebných rekonstrukcí rozvodů elektřiny a dalších sítí je v plánu také změna dispozice v divadle. "Záměrem je umístit šatny a sociální zařízení do suterénu divadla a rozšířit také zázemí pro herce," řekl starosta.

Pelclovo divadlo bylo postaveno v roce 1897, v roce 1930 byla přistavená další část budovy. "Od té doby byly úpravy skutečně minimální, což se projevilo na nevyhovujícím stavu celé budovy," řekl ředitel divadla Jaroslav Havel. Pelclovo divadlo nabízí kromě vystoupení divadelních souborů, také různé koncerty, v sále se konají taneční. "Pro Rychnov je to jediný vhodný prostor pro konání kulturních akcí," řekl Rokl.
V Královéhradeckém kraji se divadelní budovy opravují i v dalších městech, například hradecká radnice za 24 milionů korun nechává opravit interiér Klicperova divadla, které by od poloviny prosince mělo divákům nabídnout například nová sedadla či klimatizaci. V únoru 2003 skončila po několika letech oprava Jiráskova divadla v Nové Bydžově na Hradecku, radnice v Trutnově nyní připravuje výstavbu nové divadelní budovy.

Logo
Spustit audio