Ruská raketa pokukuje po Zlaté přilbě

12. září 2016

Nadcházející víkend bude svátkem milovníků ploché dráhy. Na hliněném oválu ve Svítkově se pojede už 68. ročník Zlaté přilby. Pozvat nás přišel tiskový mluvčí klubu Zlatá přilba Petr Moravec.

Historie nejstaršího plochodrážního závodu světa se začala psát v roce 1929: „Od roku 1961 se závod jezdí nepřetržitě, v roce 1964 se přestěhoval z původního působiště, kterým bylo dostihové závodiště, na plochodrážní stadion ve Svítkově, kde se jezdí dodnes,“ přibližuje Petr Moravec.

První zlatou přilbu si na hlavě odnesl český závodník Zdeněk Pohl: „On ji musel vyhrát Čech, protože to byl jediný ročník v celé historii, který byl národní. Od druhého ročníku je závod mezinárodní a v posledních letech je tak kvalitní, že Čechům se nepodaří trofej ukořistit,“ vysvětluje Petr Moravec.

Čechům se dvacet let nedaří

Naposledy zůstala zlatá přilba „doma“ před dvaceti lety: „Tomáš Topinka chodí a říká, že je krásné být poslední vítěz, ale už by to chtělo nějakého následovníka. A to i vzhledem k tomu, že si je sám v Praze na Markétě vychovává.“

První trofej je v majetku rodiny Pohlovy, kdysi byla vystavena i v klenotnictví u pana Lejhance, stejně jako je tam vystavená ta letošní. Tam zůstane vystavena pro zájemce až do neděle. Odpoledne se převeze jako v minulých letech v doprovodu historických vozidel do Svítkova.

A kdo bude v letošním 68. ročníku bojovat?

Mezi největší hvězdy patří trojnásobný mistr světa a vítěz Zlaté přilby z roku 2010 Nicky Pedersen, který měl z jejího zisku obrovskou radost: „Manželce telefonoval, že už ji má, přímo ze stupňů vítězů, když si půjčil telefon od jednoho z novinářů. Nicky Pedersen je momentálně rozveden, je s novou partnerkou, a možná touží, aby i jí přinesl novou přilbu,“ říká se smíchem Petr Moravec.

Na start se postaví hvězdy, naše bude chybět

O Zlatou přilbu nebude bojovat sám. Jeho asi největším soupeřem bude Rus Emil Sayfutdinov, dvojnásobný mistr Evropy s přezdívkou ruská raketa, to je asi největší favorit závodu. A své k tomu jistě řekne i Švéd Antonio Lindbäck.

Zlatá přilba

Obhájit titul bude chtít i Chorvat Jurica Pavlic, i když v letošní sezoně se mu moc nedaří: „Nemyslím si, že je favoritem závodu, i když vloni jím také nebyl. To se mu povedl jediný závod a to byla právě Zlatá přilba. A dodnes je z toho on i celá jeho rodina, která žije plochou dráhou, v šoku,“ říká Petr Moravec.

Co se našich želízek v ohni týče, máme trochu smůlu. Český jezdec Václav Milík je jedním z nejlepších, určitě patří do světové top dvacítky, ale ve Svítkově ho nejspíš neuvidíme: „Vašek se dostal do týmu, který se probojoval až do finálových bojů polské extraligy. Ta vrcholí právě ve dnech, kdy se jede Zlatá přilba. Sice pojede „jen“ o třetí místo, ale je silným atributem v sestavě týmu, který mu vlastně platí celou sezonu, a tým ho z pochopitelných důvodů nemá chuť na Zlatou přilbu pustit. To musíme respektovat. Ale říká se, že naděje umírá poslední,“ vysvětluje Petr Moravec.

Přesto máme skvělé jezdce, kteří do závodu jistě zasáhnou. Josef Franc, Eduard Krčmář a pak oba Pardubáci Tomáš Suchánek a Hynek Štichauer také ukážou, že ve Zlaté přilbě mohou na domácí dráze uspět. Ploché dráze bude patřit celý víkend. V pátek se jede finále MS jezdců do 21 let, to začíná v 19 hodin. V sobotu tradiční Zlatá stuha juniorů a Jawa Cup ve 14 hodin. A v neděli vypukne boj o Zlatou přilbou. Ten začíná ve 12 hodin. Parkování zajištěno na místě a místní mohou nasednout na posílenou MHD.

autor: HRU
Spustit audio