Rozsáhlý komplex Pražského hradu se dostal do Guinessovy knihy rekordů

Symbol našeho hlavního města i české státnosti. Stojí na skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou, kde bylo doloženo první osídlení už v období neolitu.

Na přelomu 9. a 10. století získalo místo podobu opevněného hradiště a stalo se sídlem českých knížat. V areálu postupně vyrostlo několik kostelů a také klášter.

Když Čechám začali po knížatech vládnout králové, proměnilo se jejich sídlo ve středověký hrad s kamennými hradbami. Roku 1344 položil král Jan Lucemburský základní kámen katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha, která je dnes dominantou celého areálu. Za vlády Lucemburků, a pak za Rudolfa II. byl Pražský hrad hlavní rezidencí císaře Svaté říše římské.

Komplex Pražského hradu je velmi rozsáhlý a dostal se dokonce do Guinessovy knihy rekordů, která ho eviduje jako největší starobylý hrad na světě, který je stále obývaný. Za vlády Habsburků byl Pražský hrad opomíjeným místem, v roce 1918, při vzniku Československa, se však opět stal centrem politické moci. Jako důkaz propojení s kořeny české státnosti můžeme vnímat třeba fakt, že na Pražském hradě jsou uloženy české korunovační klenoty.

autor: Jan Herget
Spustit audio