Rozhledna Rosička na Vysočině stojí na posázavské cyklotrase mezi Sázavou a Přibyslaví

27. březen 2023

Nedaleko Žďáru nad Sázavou ční z lesů na kopci Rosička stejnojmenná rozhledna. Jako turistický cíl je velmi oblíbená, a to jak pěšími, tak i cyklisty. Leží totiž na dálkové posázavské cyklotrase. A nabízí navíc krásný výhled. Na kopce Žďárských vrchů, rybníky, lesy a vesničky krásného koutu Vysočiny.

„Kopec Rosička má 645 metrů a kdysi na něm stál vojenský maják. Na konci druhé světové války ho strhli,“ říká starosta nedaleké Sázavy František Ledvinka. Po válce stála na Rosičce rozhledna dřevěná, ale i ta už dávno podlehla zubu času. Dodnes ale lidé vzpomínají na výlety a dokonce i tancovačky. „To jsme obnovili. Vždy začátkem srpna se na Rosičku koná výlet,“ dodává starosta.

Základem rozhledny je kovový tubus o výšce čtyřicet dva metrů. Ve výšce dvacet čtyři metrů je vyhlídková plošina, na kterou vede sto čtyřicet schodů. Tubus rozhledny slouží mobilním operátorům. „My jsme nabídli pozemek mobilním operátorům. Měli jsme jedinou podmínku, aby tam vznikla vyhlídka pro turisty,“ vysvětluje František Ledvinka.

Z plošiny je výhled na všechny strany. K dispozici jsou nahoře i orientační mapy. „Před námi je Nížkov, Poděšín, Sirákov, vrch Blažkov,“ ukazuje starosta. Na druhé straně je vidět Žďár nad Sázavou s kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je zapsaný na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Pro cyklisty i in-line bruslaře je jistě lákavá projížďka po kolem vedoucí cyklostezce mezi Sázavou a Přibyslaví. Je dlouhá deset kilometrů a vede po trase bývalé trati úzkokolejky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.