Romská pomoc ukrajinským uprchlíkům

17. březen 2022

Romové v Česku i na Slovensku se zapojují do pomoci obětem ruské agrese na Ukrajině. Humanitární pomoc do Božičan na Sokolovsku zavezl například spolek Identity Prague, který vede Jana a Petr Ščukovi.

“Potraviny dostáváme z potravinové banky v Praze Letňanech. Jde o ovoce, zeleninu a trvanlivé suché potraviny jako těstoviny, rýži či luštěniny.”

Kam všude jste už vaši pomoc zavezli?

“Rozhodli jsme se, že naši pomoc budeme směřovat po celé ČR, i když normálně působíme jenom na Praze 9 Černém mostě. Konkrétně jsme pomoc zavezli do Jeseníku u Olomouce, kde úzce spolupracujeme s neziskovou organizací Romodrom. Ti skupině Romů zajistili ubytování na horské chatě a poprosili nás o potravinovou pomoc.”

“Dále jsme zavezli pomoc do Božičan u Karlových Varů. Tam jsme směřovali nejen potraviny, ale i hygienické potřeby či léky, protože řada dětí přišla nemocná.”

Co v součané době uprchlíci nejvíce potřebují?

“Momentálně léky, protože na slovenských, polských, ukrajinských hranicích je obrovská zima, ve které lidé čekají až tři dny, než je někdo přiveze. Dále je to čisté ošacení, hlavně bundy, boty. Viděli jsme několik žen, které přišly jenom v pantoflích. A nakonec to jsou hygienické potřeby – na koupání, dámské hygienické potřeby, kartáčky, pasty, mýdla, apod.”

Pane Ščuko, setkal jste se s rozdílem mezi pomocí majoritním Ukrajincům a Romům?

“Já samozřejmě všem dárcům moc děkuji. Setkali jsme se ale s tím, že nám nosí obnošené, špinavé věci, které už jsu spíše na vyhození. A pak jsme se dostali do městských částí, které nám nabídly přebytky, které už nemají komu dát a my jsme zjistili, že to jsou úplně nové věci, zabalené, nepoužité. V tom rozdíly vidět jsou.”

Pane Ščuko, kam se můžou případní dárci ozvat?

“Určitě si nás mohou vyhledat na Facebooku Identity Prague, anebo na mém facebookovém profilu. Stačí nechat zprávu na messengeru a my se okamžitě ozveme.”

autor: Dušan Vágai
Spustit audio