Rolníci na Královéhradecku se bojí, že dotace z EU dostanou pozdě

24. září 2010

Většina zemědělských subjektů v Královéhradeckém kraji již požádala o plošnou dotaci z EU na obdělávanou půdu. Zemědělci se však bojí, že pokud jim peníze přijdou na účty až za rok, dostane je to do problémů. Vyplynulo to z ankety ČTK v Královéhradeckém kraji. Jestliže rolníci podají žádost do 17. května, měli by dostat zhruba 1800 korun na hektar. Na účty by jim měly peníze podle Státního zemědělského intervenčního fondu přijít od letošního 1. prosince do posledního dubna příštího roku.

"Pokud by peníze měly přijít až za rok v dubnu, bude to pro řadu podniků velmi nepříjemné. Před vstupem do EU se přitom říkalo, že peníze dostaneme v listopadu," řekl ČTK předseda Zemědělského družstva Bašnice na Jičínsku Josef Matyáš. Právě v březnu a dubnu družstvo podle něj vynakládá velké množství peněz na hnojiva. "Pokud peníze nepřijdou, třeba nám nezbude než si požádat o úvěr," uvedl.
Ředitel společnosti ZEM Nový Bydžov na Hradecku Miroslav Bárta doplnil, že získání úvěru bude pro mnoho podniků obtížné. "Garance úvěru a dotace úroků ze strany Podpůrného garančního a rolnického fondu již skončily a měly je nahradit přímé platby. Sehnat úvěr u nějaké banky bude z hlediska záruk složité a úrok bude vysoký," řekl Bárta. ZEM Nový Bydžov by měla na přímé platbě za plochu dostat téměř deset milionů korun, provozní úvěr si brala ve výši 14 milionů korun.
V celém kraji může o dotaci požádat přibližně 1500 subjektů a nejméně dvě třetiny tak podle zjištění ČTK do čtvrtka učinily. Například v okrese Náchod žádosti do čtvrtečního poledne dodalo 260 z 280 subjektů, na Rychnovsku to bylo 233 z 320.
S podáváním žádostí o dotace neměli zemědělci větší problémy. "V drtivé většině žádosti zemědělci nosili osobně. Mohli tak přímo u nás opravit případné nesrovnalosti či žádost doplnit," řekla ČTK ředitelka zemědělské agentury v Trutnově Markéta Ertnerová. Na Náchodsku mohli vyplnit žádost přímo v agentuře, což jim zabralo kolem 30 minut, uvedla její pracovnice Gabriela Nejmanová.
Zda však o dotaci požádají všichni oprávnění, není jisté. "Odhaduji, že z asi 320 zemědělců v rychnovském okrese jich žádost podá necelých 300. Někteří třeba mají jen 1,5 hektaru a podáváním žádostí se nechtějí zatěžovat," řekl ředitel zemědělské agentury v Rychnově Tomáš Diblík. Podle Ertnerové se také někteří nechtějí zavazovat k tomu, že přijetím dotace musejí na půdě dalších pět let hospodařit.

Logo
Spustit audio