Referendum o odtržení Březhradu od Hradce Králové zřejmě nebude

22. září 2010

Královéhradečtí radní se rozhodli nedoporučit městu vyhlášení referenda. Už v lednu 700 občanů podepsalo petici o odtržení místní části Březhradu od města Hradce Králové. Lidé totiž nesouhlasí s výstavbou logistického centra a překladištěm hutního materiálu, které chce postavit firma Thyssen Ferrosta. Podle radního Pavla Staňka má radnice v momentální situaci právo referendum odmítnout: "Je potřeba se podívat do zákona o obcích, který říká, že ta nově vniklá obec nebo nově vzniklý územní celek, který vznikne tím odtržením od toho původního územního celku, musí mít minimálně tisíc občanů, což v případě Březhradu by asi zřejmě nebylo splněno, protože v tuto chvíli má asi 906 trvale bydlících občanů České republiky."

Městská rada proto uspořádání referenda nedoporučila, uvedl primátor Otakar Divíšek.
Konečné rozhodnutí o vyhlášení referenda bude na zastupitelstvu. Pokud zastupitelé návrh referenda zamítnou, budou se muset navrhovatelé jeho vyhlášení domáhat u soudu. Předsedkyně sdružení Zdravý a bezpečný Březhrad Dana Pavlíčková uvedla, že sdružení bude za referendum dál bojovat.
Pozastavila se nad tím, že radnice tvrdí, že Březhrad nemá přes 1000 obyvatel. "Loni v červenci nám na magistrátu sdělili, že je v Březhradu hlášeno 1012 obyvatel. Proto jsme začali připravovat žádost o referendum," řekla Pavlíčková. Dodala, že sdružení požádalo krajský úřad a ministerstvo vnitra o přezkoumání a vysvětlení tohoto rozporu. Radnice uvedla, že její údaje vycházejí z centrálního registru obyvatel ke 14. lednu, kdy byla podána žádost o referendum.
Pokud by se Březhrad odtrhl, přišel by Hradec Králové na daňových výnosech asi o deset milionů korun. Roční příjmy města činí zhruba dvě miliardy korun. Primátor Divíšek připomněl, že město ve čtvrti Březhrad v minulých letech investovalo kolem 70 milionů korun do kanalizace, komunikací a opravy parku.
Návrh přípravného výboru referenda podpořilo svým podpisem 404 ze 760 oprávněných voličů z Březhradu. Lidé v Březhradu nesouhlasí s územním plánem Hradce Králové, který ve čtvrti umožňuje průmyslovou výstavbu. Namítají, že průmyslové stavby ve čtvrti způsobují nadměrné zatěžování Březhradu dopravou a místním nic nepřinášejí. Přímým impulzem k referendu byl záměr německého koncernu ThyssenKrupp vystavět ve čtvrti sklad oceli.

Spustit audio