Radnicím v hradeckém kraji se daří stíhat neukázněné řidiče

24. září 2010

Radnicím v Královéhradeckém kraji se daří stíhat neukázněné řidiče a zabavovat jim řidičské průkazy. Správní řízení o odebrání řidičského průkazu většinou zahajují v požadované pětidenní lhůtě. Vyplynulo to z ankety ČTK na radnicích největších měst v kraji. Například radnice v Trutnově od začátku července z 28 zadržených řidičských průkazů musela vrátit jen dva. "Evidujeme také 650 přestupků, za něž bylo uděleno kolem 1450 bodů. Žádný řidič zatím nenasbíral 12 bodů," řekla ČTK mluvčí trutnovské radnice Veronika Svobodová.

Náchodská radnice na pětidenní lhůtu nehledí. "Řídíme se stanoviskem krajského úřadu a ministerstva dopravy, že lhůta pěti dnů je pouze pořádková, a tudíž po jejím uplynutí nemusíme řidičský průkaz vracet," řekla ČTK mluvčí náchodské radnice Nina Svobodová.
Královéhradecká radnice má největší problémy s cizinci. "Je téměř pravidlem, že se cizinci ke správnímu řízení nedostavují. Jakmile opustí ČR, jsou pro nás prakticky nedosažitelní. Jejich zabavené řidičské průkazy se jim velmi brzy vrátí," řekl mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.
Zavedení nepřetržité služby úředníků k rychlému zahajování správních řízení, jako tomu je v Pardubicích, radnice v hradeckém kraji nezvažují. "Vznikly by tím další náklady nejen finanční, ale i s vybíráním náhradního volna, kdy by pak zaměstnanec chyběl na pracovišti a jeho práce by stála," řekl Veronika Svobodová z Trutnova.
Nový bodový systém podle policie přispěl na silnicích hradeckého kraje k výraznému snížení nehod. "V celém kraji se od 1. července do 19. září stalo 1586 dopravních nehod, což bylo proti stejnému období loňského roku o 594 méně. Počet usmrcených při nehodách klesl o dva na 13 lidí," řekla ČTK Lenka Burýšková z tiskového oddělení krajské policie. Celkem policie v kraji v červenci a srpnu zadržela 44 řidičských průkazů.
Podle zkušeností radnic ale řidičům od začátku července otrnulo a přestupků začíná přibývat. "Strážníci měřili začátkem týdne rychlost ve čtvrti Malšova Lhota a povolenou rychlost tam překročili téměř všichni řidiči," řekl Svoboda. Podle jeho kolegyně z Trutnova přestupky nyní proti červenci narůstají téměř geometrickou řadou.

Spustit audio