Pšeničné pivo z náchodského pivovaru je podle výsledků prestižní soutěže nejlepším na světě

14. říjen 2013

Náchodský Weizenbier je nejlepším letošním pivem na světě, alespoň podle prestižní britské soutěže World Beer Awards. Degustátoři na pšeničném pivu ocenili hlavně svůdnou vůni s nádechem zralého banánu, hřebíčku a cukroví. Náchodský Primátor je tak jediným českým pivovarem, který v této soutěži zvítězil. Toho si cení hlavně sládek, který vítězné pivo před lety vymyslel.

„V pivovaru jsem už přes 40 let. Za ta léta jsme dominovali hlavně v klasickém českém pivu. Když jsme se rozhodli, že nabídneme historii českého piva, což je pšeničné pivo, weizenbier, tak jsme prošlapávali cestu,“ popisuje obchodní sládek náchodského Primátora Pavel Kořínek, jaké byly před deseti lety začátky dnes absolutního vítěze soutěže World Beer Awards - piva Weizenbier.

Pšeničné pivo má přitom v Česku několikasetletou tradici. „Bohužel tím, jak přišlo to nové zlaté pivo, pivo českého typu, tak se v Čechách opomenulo,“ pokračuje Kořínek.

„Být z 600 účastníků označen za absolutního vítěze je pro nás samozřejmě fantastický úspěch. Jsme malý nezávislý pivovar. Naše dominantní postavení je především v regionu. V rámci republiky nás znají jako výrobce speciálních,“ říká ředitel náchodského pivovaru Josef Hlavatý.

O vítězi ve World Beer Awards rozhoduje 25 degustátorů. Soutěž má celou řadu podkategorií.

„V současné době, kdy se konkurence i ve speciálních pivech postupně zvedá, očekáváme, že nám to pomůže nějakým způsobem zviditelnit značku,“ doufá Hlavatý.

Primátor si od úspěchu slibuje hlavně posílení exportu. Právě pšeničného piva už teď ročně vyveze 4 tisíce hektolitrů - především do Ruska.

V britské soutěži už v minulosti v jednotlivých kategoriích uspěl například i budějovický Budvar. Další česká piva čas od času vítězí i v různých kategoriích jiných světových soutěží, jako třeba v americkým World Beer Cupu.

autor: ova
Spustit audio