První posvícenské koláčové klání v Pohoří na Královéhradecku

22. září 2010

V sobotu 25. října 2008 se ve společenském sále restaurace v Pohoří uskuteční od 13:00 přehlídka sladkých i slaných slavnostní pečení I. posvícenecké koláčové klání. Letošní soutěžní přehlídka vznikla z podnětu zachovat a oživit tradici regionální gastronomie Hradecka. Zachování této tradice a krajové gastronomie patří do nezcizitelného a neopominutelného odkazu historie našeho kraje. Tato soutěžní přehlídka, s cenami i diplomy, je příležitostí pro prezentaci rodinných, místních či regionálních pochoutek nejen z Hradecka, ale i podnětů z české či zahraniční kuchyně. Chce ukázat a také nabídnout k ochutnání nejen tradiční malé a velké koláče i koláčky, ale i další slavnostní pečení.

Profesionálové, pekárny či cukrárny se samozřejmě mohou účastnit v informativní, nesoutěžní sekci hodnocené návštěvníky. Devítičlenná porota vlastní soutěže bude hodnotit nejen vzhled a originalitu, ale i chuť soutěžních vzorků. U velkých koláčů dodají soutěžící 2 -3 koláče, u malých výrobků nejméně 4 kusy. Všechny exponáty budou vystaveny, vítězné po vyhlášení výsledků vydraženy a ostatní budou na závěr přehlídky nabídnuty k degustaci i všem přítomným návštěvníkům.
Soutěžit se bude ve třech kategoriích : posvícenecké koláče a koláčky, posvícenecká pečení sladká a slaná. Vítězové získají hodnoté ceny věnované pořadateli a partnery akce, všichni budou odměněni diplomy a drobnými upomínkovými předměty.
Vlastní posvícenecké koláčové klání začíná v sobotu 25. října 2008 v sále obecní restaurace ve 13:00 hodin. Přehlídku, včetně soutěží návštěvníků, moderuje Václav Malovický, autor Kuchyně mezi Orlicí, Labem a Cidlinou. K dobré náladě přispěje i hudební doprovod.
Své exponáty doručí soutěžící v den soutěže v sobotu 25.10. od10:00 do 12:00 hodin. Slavnostní vyhlášení výsledků se předpokládá v 16:00 hodin.
Recepty vítězných výrobků budou otištěny v regionálním tisku i na internetových stránkách obce Pohoří www.obecpohori.cz
Mediálním partnerem je Český rozhlas Hradec Králové. Zveme všechny kteří mají šikovné ruce, mlsné jazýčky a smysl pro humor.

Spustit audio