První dítě narozené v roce 2004 v Hradci, dostane 5000 korun

25. září 2010

Matka prvního dítěte, které se v roce 2004 narodí v Hradci Králové, dostane od radnice 5000 korun. Jiná města v kraji, především ta menší, ale s podobnými odměnami nepočítají. ČTK to řekli představitelé jednotlivých městských úřadů. Peníze, které získá zákonný zástupce prvního novorozence, již odsouhlasila rada města. "Částku společně s drobnými dárky předá v lednu primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák," řekla mluvčí hradecké radnice Petra Krátká. Primátor tradičně v porodnici předává matce dítěte také květiny a novorozeneckou kombinézu.

S drobným dárkem pro první dítě narozené v Královéhradeckém kraji letos počítá i krajský úřad. "Dárek bude samozřejmě záviset na pohlaví narozeného dítěte, navíc to má být překvapení. Určitě se nebude jednat o peníze," řekl ČTK Martin Soukup z tiskového oddělení krajského úřadu.
Především menší města však podobné odměny pro děti, které se narodí v prvních minutách nového roku, nemají. "Nějaké odměny pro první narozené dítě nemáme, protože pokud si dobře vzpomínám, tak letos se první pecký občánek narodil až někdy v květnu. A odměňovat první narozené dítě na jaře, nám přijde zvláštní," řekl s úsměvem tajemník radnice v Peci pod Sněžkou Michal Berger. Podle něj se v horském středisku, kde žije zhruba 630 stálých obyvatel, narodí za celý rok přibližně šest až deset dětí.

Logo
Spustit audio