Průmysl v Královéhradeckém kraji do března rostl o devět procent

24. září 2010

Průmysl v Královéhradeckém kraji potvrdil v prvním čtvrtletí letošního roku růstovou tendenci a do března se mu zvýšily tržby o 9,2 procenta na 25,5 miliardy korun. Za celý loňský rok průmysl v kraji vzrostl o čtyři procenta. ČTK o tom informovala hradecká pobočka Českého statistického úřadu s tím, že údaje se týkají 166 firem s více než 100 zaměstnanci. V porovnání s celorepublikovými čísly byl ale růst v kraji podprůměrný.

Tržby průmyslu v České republice totiž za první tři měsíce roku vzrostly o 10,2 procenta a lepší výsledek než Hradecký kraj zaznamenalo hned devět regionů. Odborníci to přičítají tomu, že se v Hradeckém kraji, na rozdíl od některých jiných, loni nerozjela žádná velká kapacita zahraničního investora, která by k růstu výrazněji přispěla.
Nejvyšší růst, o 39 procent, vykázal dřevozpracující průmysl. Vybřednutí z krize definitivně potvrdila výroba elektrických a optických přístrojů, která vzrostla o 32 procent. Například elektrotechnická společnost Infineon Technologies Trutnov musela kvůli krizi na světovém polovodičovém trhu v letech 2001 a 2002 postupně propustit asi 700 lidí. Loni firma opět získala zakázky a začala nabírat zaměstnance.
Přes růst tržeb se v průmyslu dál snížil počet zaměstnanců, a to o procento na 52.784 lidí. Jejich průměrné mzdy vzrostly o 8,3 procenta na 15.580 korun. Nejvyšší platy, 21.025 korun, byly v energetických firmách. Naopak nejnižší mzdy byly v textilním a oděvním průmyslu, kde činily 12.555 korun.

Logo
Spustit audio