Projekt "Zachraňte Ježíška"

22. září 2010

V pátek 5. prosince 2008 se uskuteční od 9:00 hodin v Radioklubu v Havlíčkově ulici v Hradci Králové tisková konference s prezentací celostátního studentského projektu Zachraňte Ježíška, kterým bude odstartována petice za zachování českých Vánoc a jejích symbolů. Autoři představí projekt pod heslem: "Přežili jsme Dědu Mráze, přežijeme Santa Clause." Studentský projekt "Zachraňte Ježíška" bude zahájen v Hradci Králové a rozšíří se skrze internet během několika hodin po celé České republice. Současně bude spuštěna petice s výzvou na záchranu českého dárkonoše Ježíška. Projekt vyvrcholí demonstrací sněhuláků před Úřadem vlády České republiky dne 19. prosince 2008 v Praze.

Ježíšek je nadpřirozená bytost, která podle tradice o Vánocích, na Štědrý večer, rozdává dárky pod vánoční stromek. Jméno je odvozeno od Ježíše Krista - malý Ježíš - Ježíšek. Nejčastěji je vyobrazován jako malé dítě nebo jako Pražské Jezulátko. Tradice, že dárky nosí Ježíšek, se vyskytuje v České republice a některých dalších zemích (např. Slovensko - Ježiško, Německo - Kristkind, Rakousko, Švýcarsko).
Pokud chceme zachovat krásu a originalitu tradičních českých Vánoc i pro další generace, zachraňme Ježíška! To je důvod vzniku tohoto projektu několika mladých lidí, kteří nechtějí, aby se bytost Ježíška vytratila z našich myslí a domovů.
K odmítnutí amerikanizace českých vánoc můžete přispět podpisem petici za záchranu Ježíška a vytlačením Santy zpět, kam patří - do Ameriky. Přežili jsem Dědu Mráze, přežijeme i Santa Clause!
Podrobnosti najdete na www.zachrantejeziska.cz

Spustit audio