Projekt Paměť Evropy

22. září 2010

Oficiální webové stránky Královéhradeckého kraje (www.kr-kralovehradecky.cz) jsou nyní bohatší o nový odkazový banner. Jeho prostřednictvím bude návštěvník stránek informován o projektu Paměť Evropy, který se týká v obecné rovině monitoringu řecké komunity, která na území Královéhradeckého kraje vznikala v 50. letech 20. století (jednalo se o cca 13 000 lidí) jako výsledek občanské války v tehdejším Řecku. Část této komunity se usídlila v Královéhradeckém kraji, kde žije dodnes. Cílem projektu je v době českého předsednictví v EU popsat vývoj této primární řecké komunity, jakým způsobem se adaptovala, jak vnímají život v České republice další generace vzešlé z této komunity. Projekt Paměť Evropy má dvě základní fáze.

"Výsledkem první fáze projektu bude série článků, kterou si budou moci lidé přečíst na krajském webu. Tyto články budou mapovat osobní osudy Řeků - první, druhé i třetí generace ve vztahu k jejich adaptaci v regionech Královéhradeckého kraje. Prostřednictvím webové prezentace je projekt otevřen veřejnosti. Budu velmi rád, pokud tato otevřenost získá i nové kontakty na ty členy řecké komunity v Královéhradeckém kraji, kteří by chtěli svěřit této platformě vlastní životní příběh. Z hlediska časového vymezení by měla být první fáze projektu završena do jednoho roku od jeho zahájení," říká Mirek Brát.
Ve druhé fázi projektu lze uvažovat o navázání formálních zahraničních kontaktů Královéhradeckého kraje s vhodným regionem v oblasti řecké Makedonie, odkud před šedesáti lety Řekové do Československa přicházeli. O projekt již vyslovilo zájem i Velvyslanectví Řecké republiky v Praze.
"Domnívám se, že v čase, kdy Česko předsedá Evropské unii, je nejlepší čas připomenout si existenci řecké komunity na našem území.. Nepřísluší mi v tomto ohledu hodnotit minulost, ideologické a politické pozadí událost v tehdejším Řecku. Vnímám projekt Paměť Evropy jako výraz úcty k lidské individualitě, k jednotlivým lidským osudům. Řecko i naše země jsou nyní součástí integrující se moderní Evropy založené na demokratických principech, svobodě a možnostech volby. Lidé, kteří k nám přicházeli z Řecka v polovině minulého století většinou neměli možnost volby, mnozí z nich byli dětmi. Někteří se po desítkách let vrátili do rodné země, jiní zůstali. Žijí mezi námi jako naši spoluobčané, dali vzniknout dalším generacím jimž v žilách koluje i díl řecké krve. Každý školák ví, že k nám kdysi z oblasti řecké Soluně přišli slovanští věrozvěstové. Je vhodné si připomenut, že k nám z tohoto regionu ve 20. století vlny tamní občanské války přinesly i tisíce jiných lidských osud," řekl o projektu Paměť Evropy hejtman Franc.

Spustit audio