Projekt Krkonoše bez bariér

21. září 2010

Správa KRNAP připravila projekt Krkonoše bez bariér, který umožní cílové skupině - lidem na invalidních vozíčcích, s poruchami pohybového aparátu, důchodcům, rodinám s dětmi - navštívit některé vybrané, zmapované, speciálně vyznačené a následně propagované trasy, které budou "bezbariérové". Pro potřeby tohoto projektu bylo vytipováno tzv. Top 10 - cest, kteté již dnes Správa Krkonošského národního parku považuje za bezproblémové pro tuto cílovou skupinu. Jestli tomu tak skutečně je, musí potvrdit zástupci cílové skupiny. Proto se minulý týden vozíčkáři vydali na trasu podél Mumlavy, která je v návrhu Top 10, a provedli podrobné mapování této trasy z hlediska potřeb cílové skupiny.

Trasy přizpůsobené povrchem i infrastrukturou doposud trochu opomíjené skupině obyvatel v Krkonoších sice za poslední roky vyrostly, ale lidem stále scházejí kompletní podrobné informace o přesném charakteru ostatních turistických cest.
"Jde o informace, které by srozumitelnou formou ještě před samotným výletem sdělily tělesně handicapovaným lidem, co potřebují vědět o trasách, kterými se chtějí vydat. Myslím například podrobný terénní profil, popis nejbezpečnějších míst a charakteru povrchu. Zkrátka údaje šité na míru právě vozíčkářům. Informace bychom chtěli dostat na webové stránky národního parku do konce letošního roku. Mnoho tělesně postižených lidí totiž zůstává kvůli nedostatku podobných informací raději doma," konstatoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
Vozíčkáři dosud mohou využívat několik speciálně upravených tras ve Špindlerově Mlýně, Janských Lázních a Harrachově. Řada ostatních cest nepatřících do kategorie speciálních tras pro vozíčkáře ale není tělesně handicapovaným nepřístupná.
"Lidé o cestách jenom nevědí. Tohle bychom chtěli zároveň s rozšiřováním dosavadní sítě speciálních vozíčkářských tras napravit. Trasy speciálně určené vozíčkářům a také třeba maminkám s kočárky budeme zřizovat při rekonstrukci cest. Určitě jde o přínos také pro podnikatele, protože tato cílová skupina, která hory trochu opomíjela, není zrovna malá," upřesnil Drahný.

Spustit audio