Profesor pobouřil veřejnost, navrhl povinné potraty postižených dětí

20. červen 2014

Článek vysokoškolského pedagoga o těžce postižených pobouřil veřejnost. Mimo jiné se v něm píše, aby ženy podle zákona šly na potrat, pokud by silně hendikepované dítě čekaly. Na text už reagovala i Národní rada osob zdravotně postižených. Profesor bude muset odejít z hradecké univerzity, článek z 80. let navíc vydával za součást projektu, na který škola čerpala grant.

Kontroverzní text vyšel v Časopisu zdravotnického práva a bioetiky. Jeho autorem je osmasedmdesátiletý právník a ředitel Ústavu sociální práce na hradecké univerzitě Miroslav Mitlöhner.

Zaměřil se v něm na právní a etické problémy s narozením velmi těžce postižených, kteří nemají naději na zlepšení.

Mitlöhner v článku píše: „Nápadnost a mnohdy bizarnost těchto bytostí nesčetněkrát vedla k otázce, zda je zrůda vůbec lidskou bytostí a jak s ní tedy nakládat.“

Podle předsedy Rady postižených Václava Krásy jsou tyhle úvahy nacistické. „Nazývat děti, které se narodily s vývojovými vadami, za zrůdy, je nepřijatelné,“ říká Krása.

„Nejzávažnější problém spatřujeme v tom, že by lékaři měli mít možnost ukončit život dítěti bez souhlasu rodičů,“ dodává předseda Rady postižených.

Václav Krása také chce, aby ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová autora článku odvolala z vědecké rady, ve které Mitlöhner působí.

Podle mluvčího resortu práce a sociálních věcí se ministryně případem bude zabývat.

Z univezity odchází, ale ne kvůli obsahu článku

Osmasedmdesátiletý Mitlöhner nicméně potvrdil, že už ministryni sám požádal o odstoupení z funkce. Dodal, že jeho text v žádném případě není nacistický.

Snaží se prý jen o diskusi na tohle téma z pozice odborníka, který se problematikou zdravotnického práva zabývá 50 let.

Miroslav Mitlöhner vystudoval pražskou právnickou fakultu v roce 1959, o třicet let později tam získal titul CSc. Působil na ministerstvu spravedlnosti, Ústavu sociálního lékařství a organizace zdravotnictví v Praze, Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. Vyučoval na Právnické fakultě UK v Praze, Metropolitní univerzitě v Praze a Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, od roku 2011 jako ředitel Ústavu sociální práce.
Zdroj: Univerzita Hradec Králové

„Já nehovořím v žádném případě o tom, že by se někdo měl zabíjet. Já říkám nepodporovat životní činnosti tam, kde je to od počátku jasné, že to k ničemu dobrému nepovede,“ říká Miroslav Mitlöhner.

Osmdesátiletý profesor vede Ústav sociální práce na hradecké univerzitě, rektor univerzity už ale přijal jeho rezignaci.

Důvodem není ani tak obsah článku. Jde především o to, že článek Mitlöhner vydával za součást evropského projektu, který řešila hradecká univerzita. Přitom stejný text zveřejnil už v 80. letech. Osmasedmdesátiletý právník tak porušil etiku vědecké práce. Rektor univerzity ho za to potrestal peněžitým postihem.

„Pan kolega se dopustil něčeho, co můžeme nazvat autoplagiátem. To se nedělá a nesmí dělat,“ říká mluvčí hradecké univerzity Ondřej Tikovský. Od prvního července bude mít Ústav sociální práce dočasné vedení.

autoři: tby , van
Spustit audio