Pro mezinárodně uznávanou jazykovou zkoušku do Hradce Králové

22. září 2010

Univerzita Hradec Králové se rozhodla vyjít vstříc sílící poptávce po mezinárodně uznávaných jazykových zkouškách. V těchto týdnech začne na celouniverzitní úrovni působit akreditované testovací středisko "ECL", které nabídne všem zájemcům možnost otestování a získání osvědčení o jazykové způsobilosti, jež je uznáváno orgány a státy Evropské unie. Středisko při Univerzitě Hradec Králové se stává součástí celoevropské sítě Konsorcia pro certifikaci znalosti moderních jazyků, které bylo založeno v roce 1992 v Londýně a jehož centrála pro Česko působí při Univerzitě Palackého v Olomouci. Smyslem vzniklé sítě je poskytnout zájemcům možnost absolvování mezinárodně porovnatelné zkoušky z jednotlivých evropských jazyků, aniž by byly nutné jakékoliv další postupy jejich úředního uznávání.

Univerzita tak může pomoci zejména těm, kteří se chystají ucházet se o práci v zahraničí a chtějí se vykázat plnohodnotným osvědčením jazykové způsobilosti, a také cizincům, kteří přicházejí do Česka a potvrzení o ovládnutí domácího jazyka je pro ně podmínkou pracovního postupu.
Kromě obvyklých jazyků, jejichž testování je běžně nabízeno agenturami působícími na trhu, bude možné skládat zkoušky také z ruštiny, polštiny a češtiny pro cizince. V budoucnu bude spektrum testovaných jazyků dále rozšířeno.
Ke koncepci práce střediska uvedla jeho ředitelka Jana Kostincová z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové následující informace: "Obsah zkoušky je přizpůsoben ryze praktickým potřebám uchazeče o její složení. Je testována výhradně funkční znalost jazyka, tedy schopnost porozumět psanému a mluvenému textu, schopnost písemného a ústního vyjadřování, a to pro úrovně A2, B1, B2 a C1 podle Společného evropského rámce pro jazyky. Jazyková zkouška ECL neobsahuje gramatický test ani překladové úkoly. Jsme rádi, že zřízením Regionálního testovacího centra může Univerzita Hradec Králové nabídnout zájemcům v našem regionu nové možnosti a že se tímto krokem zařazuje do široké sítě testovacích center, která působí např. při Jagellonské univerzitě v Krakově nebo Lomonosově univerzitě v Moskvě."
První zájemci se budou moci hlásit od května tohoto roku.
Kontakt: Jana Kostincová, ředitelka střediska, tel. 493 331 378, e-mail: jana.kostincova@uhk.cz

Spustit audio