Přišly z Ameriky a jsou u nás jako doma. Kdo by nemiloval brambory
Brambory přišly z Ameriky do Evropy v 16. století, ale u nás zdomácněly až mnohem později, zato pořádně. Říkalo se jim zemáky a díky nim se u nás objevila celá řada rozmanitých jídel.
Staré brambory vložte při vaření do studené vody, nové do horké. Budou chutnější, když do vody přidáte lžičku octa. Když přidáte kousek tuku, nerozpadnou se a rychleji uvaří. Také přidáním trochy prášku do pečiva vaření urychlíte.
Nové brambory oškrábeme snadněji ve slané vodě. Brambory na salát vařte ve vodě s trochou octa. Neztmavnou a nerozvaří se.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.