Připravte rybí polévku, houbového kubu nebo bramborový salát s radami od šéfkuchaře

20. prosinec 2024

Nemáte sušené lesní houby a máte chuť na kubu? Zkusit ho můžete s běžně dostupnými žampiony a hlívou ústřičnou.

Jak připravit štědrovečerního kubu, když nemáte sušené houby, radí Martin Havlík, šéfkuchař Gourmet clubu Bezejmenná a také učitel odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni na Borech. Přidá také recept na kvalitní rybí polévku, smaženou rybu a bramborový salát.

Věra Kastlová, zahradnice ze Zahradního centra v Plzni na Roudné poradí, jak zazimovat muškáty, oleandry a fuchsie. Zaměří se i na choroby a škůdce u pokojových rostlin. Dozvíte se také jak se správně starat o vánoční hvězdu, aby nám vydržela několik let.

Dana Veselá, mluvčí Plzeňské vodárny a Petr Štěpán, vedoucí vodoměrné služby a také meteorolog společnosti poradí, jak zazimovat vodoměry ve venkovních šachtách a sklepích. Při silnějších mrazech totiž mohou zamrznout, prasknout a pak podle zákona zaplatíme nejenom za nový vodoměr, ale i za únik vody.

S Pavlem Člupkem, milovníkem analogového zvuku a gramofonů a jejich konstruktérem probereme vznik gramofonových desek - od prvních papírových záznamů a hracích strojů přes první šelakové desky a záznam na ně.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.