Preventivní akce v královéhradecké nemocnici upozornila na nebezpečí melanomu

14. květen 2013

13. květen je Evropským dnem melanomu, tedy rakoviny kůže. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové dnes tradičně vyšetřovali všechny zájemce bez objednání a zdarma. Pigmentová znaménka jsou prvními ukazateli, na nichž mohou lidé onemocnění kůže pozorovat. Preventivní kontrola je důležitá zejména pro včasnou léčbu případných zhoubných nádorů.

„Pacient se svlékne do spodního prádla. Lékař ho vyšetří nejdříve pohledem, pokud je nejistá diagnóza, použijeme ruční dermatoskop. Dnes tedy žádný pozitivní nález nebyl,“ popisuje průběh kontroly lékařka Lenka Marková.

Odhaduje, že ve dvou ambulancích stihnou během dnešního dne vyšetřit asi stovku pacientů. Lidé podle ní většinou navštěvují kožního lékaře preventivně, ne až s nálezem.

„Pokud má pacient znaménko, které se zvětšuje, je zde změna barvy, změna okrajů, svědění, měl by se objednat na kožní ambulanci,“ upozorňuje Lenka Marková.

Nemocných s rakovinou kůže je stále více. „V dnešní době je to až kolem 20 nových případů za rok na 100 tisíc obyvatel. Za posledních zhruba dvacet let došlo ke zdvojnásobení,“ říká přednosta kožní kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové Karel Ettler.

„Melanom je z hlediska prognózy a dalšího vývoje jeden z nejhorších typů rakovin,“ dodává s tím, že lidé by v žádném případě neměli přehánět slunění. Spálení a puchýře jsou největším rizikem zejména v dětském věku.

„Jestliže máte předky, kteří měli rakovinu kůže, mají řadu pigmentových útvarů, mateřských znamének, která jsou zejména atypická a mnohočetná, tak to jsou rizikoví lidé. A každý takový člověk by si měl provádět sebevyšetřování a v případě podezření okamžitě navštívit kožního lékaře,“ uzavírá docent Ettler.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio