Přes 700 brownfieldů v Královéhradeckém kraji potřebuje investora

22. září 2010

Přes sedm stovek brownfieldů - opuštěných a zdevastovaných lokalit - v Královéhradeckém kraji nutně potřebuje nového investora. Odhalila to rozsáhlá studie agentury CzechInvest a Královéhradeckého kraje. Největší počet takových oblastí zbyl po neúspěšných průmyslových podnicích a zemědělcích. Největší plochu ovšem zabírají brownfieldy využívané v minulosti armádou. Jak na tato území co nejrychleji vrátit život? To bylo hlavní téma setkání investorů, majitelů brownfieldů, zástupců obcí, agentury CzechInvest i odborné a laické veřejnosti na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje. Konal se tu už druhý ze série seminářů, které postupně navštíví každé krajské město České republiky.

"V Královéhradeckém kraji existuje řada připravených projektů, které by brownfieldy zajímavým způsobem proměnily a vdechly jim nový život. Ve většině případů však zatím čekají na investora, který by projekty realizoval. Chceme proto při jeho hledání co nejvíce pomoci," řekl první náměstek královéhradeckého hejtmana Helmut Dohnálek.
"Cílem agentury CzechInvest je, aby se podařilo obnovit co nejvíc z oněch odhadovaných tří až čtyř set zdevastovaných kilometrů čtverečních brownfieldů na území České republiky," řekl na setkání v Hradci Králové Jiří Nykodým, náměstek generální ředitelky agentury CzechInvest. "Na těchto seminářích otevřeně představujeme problémy i příležitosti, které regenerace brownfieldů přináší. Investoři občas mívají z brownfieldů zbytečné a někdy i nepodložené obavy. Že se regenerace vyplatí, ovšem ukazuje řada zajímavých projektů. V jednom z nich se ostatně koná i toto setkání," upozornil Nykodým na úspěšnou restrukturalizaci bývalého pivovaru v Hradci Králové.
Fondy Evropské unie i české národní granty mají na regeneraci brownfieldů připravené desítky miliard korun. Možnosti čerpání dotací a příklady konkrétních revitalizovaných lokalit jsou jedním z hlavních témat seminářů.

Královéhradecký kraj: Armádní brownfieldy v přesile
Skoro polovina veškerého území brownfieldů v kraji zůstala po vojenských prostorech. Zatímco v celé České republice tvoří armádní brownfieldy 23 % rozlohy všech opuštěných území, v Královéhradeckém kraji je to 44 %. Studie agentury CzechInvest ukázala, že bývalé armádní základny bývají výrazně větší, než brownfieldy vzniklé z jiných činností. Průměrný armádní brownfield má téměř 16 hektarů, opuštěná továrna 5,5 hektaru, chátrající zemědělské usedlosti pak mívají 2,2 hektaru. Autoři studie proto dodávají, že celková rozloha armádních brownfieldů v Královéhradeckém kraji může být ve výzkumu mírně nadhodnocená kvůli zařazení jednoho nebo dvou nezvykle velkých území. Jejich plocha je ovšem v každém případě nad průměrem celé ČR.
"Většinu opuštěných území v kraji studie navrhuje využít nejlépe pro bydlení a služby, případně pro smíšené zemědělství - oproti výsledkům pro celou ČR především na úkor průmyslových areálů. V Královéhradeckém kraji by průmyslová výroba nejvíc slušela 26 % brownfieldů, přitom v celé ČR vychází průmysl jako nejlepší řešení pro 37 % všech opuštěných lokalit," doplňuje Nykodým.

Národní databáze brownfieldů
Jedním z hlavních témat seminářů je i Národní databáze brownfieldů. Ta obsahuje detailní informace včetně vlastnických vztahů, ekologické zátěže i fotografií ve velkém rozlišení o brownfieldech napříč celou Českou republikou a od začátku roku roste tempem kolem deseti nových lokalit týdně. V současné době mapuje téměř tři stovky areálů. Databáze je volně a zdarma přístupná komukoli na adrese www.brownfieldy.cz. K registraci stačí pouze jméno a email.

O Vyhledávací studii

Zdrojem informací o brownfieldech je Vyhledávací studie, kterou v letech 2005 až 2007 zpracovala agentura CzechInvest ve spolupráci s jednotlivými krajskými úřady. Výzkum popsal 2 355 lokalit o celkové rozloze přes 10 000 hektarů, z toho 244 brownfieldů v Královéhradeckém kraji.

PŘÍKLADY regenerace brownfieldů V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Nejvýznamnějším projektem je rekonstrukce bývalého pivovaru v centru Hradce Králové, nynějšího sídla Krajského úřadu, Univerzity Hradec Králové a regionální kanceláře agentury CzechInvest. Provoz pivovaru byl zastaven ke konci 20. století, jeho areál se nachází v městské památkové rezervaci a některé budovy jsou zařazené na listinu státem chráněných památek.
Vlastní rekonstrukce vycházela z nutnosti odstranit z komplexu historických budov architektonicky bezcenné dostavby z dvacátého století. Všechny zajímavé části areálu se podařilo zachovat a renovovat. Díky odstranění některých budov vzniklo uprostřed areálu nové náměstí a tedy i nový prostor pro střetávání a život občanů. Rozdílná výšková úroveň vnitřní části areálu, budoucího náměstí, a vnějšího okolí umožnila vytvořit bezmála 500 parkovacích míst v podzemních garážích, které částečně řeší i parkování aut v centru města.
Dalšími významnými projekty, realizovanými s finanční a projektovou podporou agentury CzechInvest jsou:
rekonstrukce bývalého zemědělského objektu - Pavliš & Hartmann, spol. s r.o., Týniště nad Orlicí
regenerace průmyslové zóny - Euroice, s.r.o., Hradec Králové - Březhrad
regenerace podnikatelské zóny - KASPER CZ, s.r.o., Trutnov - Poříčí

Spustit audio