Prejt z pohanky
V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu.
Co budete potřebovat?
- 150 g pohanky
- 150 g ječných krup
- 100 g červených fazolí
- cibuli
- 5 stroužků česneku
- sójovou omáčku
- olej
- majoránku
- sůl a pepř
Postup:
- Fazole namočíme přes noc, kroupy a pohanku ráno.
- Poté každou z těchto surovin zvlášť uvaříme.
- Následně si osmahneme najemno nakrájenou cibuli a dáme ji do zapékací mísy.
- Přidáme k ní uvařené fazole, kroupy a pohanku.
- Fazole rozmačkáme. Směs pak promícháme a přidáme k ní česnek, majoránku, aspoň pět lžic oleje a také sójovou omáčku, sůl a pepř podle chuti.
- Následně pečeme asi tři čtvrtě hodiny na 220 stupňů.
Tip: Prejt z pohanky je výborný se zelím!
Související
-
Zapečený lilek s tvarůžky
V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky.
-
Květák se smetanou
V dnešním Apetýtu vám nabízíme recept na předkrm s názvem květák se smetanou, recept jednoduchý a vděčný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...