Před 70 lety zemřel spisovatel Karel Čapek

22. září 2010

Před 70 lety - 25.12.1938 - zemřel spisovatel Karel Čapek. Narodil se v roce 1890. Vyprší tak doba trvání majetkových práv k jeho dílu. Podle autorského zákona trvají majetková práva k dílu sedmdesát let po smrti autora. U sousoší bratří Čapků v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku proběhne ve čtvrtek 25. prosince 2008 od 10:00 pietní akt. A u Čapkova domu v Úpici na Trutnovsku se uskuteční v 10:00 kladení věnce u příležitosti 70. výročí úmrtí Karla Čapka. Akci pořádá Klub přátel bří Čapků města Úpice. Nový dokumentární film Ondřeje Kepky o Karlu Čapkovi s názvem Karel Čapek a jeho obyčejný svět - portrét spisovatele, filozofa a občana, který přináší některé nové souvislosti jeho života, a úvahy o jeho tvorbě, vysílá Česká televize 25. prosince 2008 od 20:00 na programu ČT2.

"Základním tématem mi byly poslední tři roky Čapkova života, které z velké části prožil v oblíbené propůjčené vile ve Strži u Staré Huti. Jeho filozofie se opírala především o pozitivní vztah k člověku a k obyčejnému lidskému životu," uvedl Ondřej Kepka.
Před kamerou dostali slovo například spisovatel a scenárista Jiří Stránský, nositelka Ceny Karla Čapka Emília Vášáryová, spisovatel a dramatik Ivan Klíma, básník a překladatel Ľubomír Feldek, filmař Zdeněk Zelenka, dramatik Pavel Kohout, bohemista Jiří Holý, herec a režisér Milan Lasica či divadelník Jiří Fréhar.
"Čapek byl první, kdo chtěl ve svých dílech promluvil k celému světu," uvedl teatrolog František Černý. "Byl si vědom toho, že demokracie nestojí na soupeření politických stran, ale kladl důraz na mravní hodnoty," řekl filozof a teolog Tomáš Halík.
Kepkův dokument mapuje i to, jak byl Karel Čapek často napadán za svůj přehnaný optimismus a obhajobu toho pozitivního, co je v člověku zakódováno. V této souvislosti například Václav Havel upozornil, jak si s ním osud zahrál. "Byl první a nejzřetelnější obětí spodiny, která po Mnichovu vylezla z děr," zdůraznil.
V dokumentu režisér využil kromě archivních záběrů i ukázek z Vávrova snímku Krakatit, povídkového projektu O věcech nadpřirozených a celovečerního filmu Štěpána Skalského Člověk proti zkáze. I jeho protagonisté Josef Abrhám a Hana Maciuchová se v něm dostanou ke slovu.
Podle Kepky je námět už starý, původně ho chtěl natočit k 60. výročí Čapkova úmrtí a až teď se mu to podařilo. Do dokumentu zařadil například také ukázky z legendární Dudkovy vinohradské inscenace Války s mloky a z libereckého nastudování Věci Makropulos.
"Chtěl jsem hlavně představit přesah Čapkových myšlenek do dnešních dnů. Upozornit, co platí dodnes, a neudělat z toho encyklopedický dokument. Spíše se zabýváme jeho myšlenkami a hlavními tématy. Ať už jsou to jeho utopické či katastrofické vize a úvahy nad společenským životem, které jsou neuvěřitelně aktuální," řekl Kepka.

Spustit audio