Přechod do Polska v Orlickém Záhoří se otevře v listopadu

24. září 2010

Nový hraniční přechod do Polska v Orlickém Záhoří na Rychnovsku by měl začít fungovat od letošního listopadu. Zatím k otevření přechodu chybí ještě dobudovat zázemí a odbavovací zařízení pro cizineckou policii. Všechny komunikace k hraničnímu přechodu jsou již postaveny. Poslední z nich, samotný hraniční most mezi Orlickým Záhořím a polskými Mostowicemi, čeká kolaudace v sobotu. Dosud v úseku od Náchoda do Dolní Lipky v délce 80 kilometrů nejde hranici překročit autem.

"O přechod usilujeme 14 let, ale teď tomu již nic nebrání. Stojí nový most i přístupové komunikace, jsou uzavřeny mezinárodní smlouvy. Chybí pouze odbavovací zařízení. Doposud se čekalo na stavební povolení, ale i to už nabylo právní moci," uvedl sekretář euroregionu Glacensis Helmut Dohnálek.
Přechod, který výrazně sníží vzdálenost mezi turistickými středisky na obou stranách česko-polské hranice, bude sloužit 24 hodin denně pro automobily do 3,5 tuny. Nyní v Záhoří funguje jen přechod v režimu takzvaného malého pohraničního styku pro pěší, cyklisty a malé motocykly. Znamená to, že přes hranice mohou cestovat pouze místní obyvatelé.
Na stavbu přístupových komunikací v horách na obou stranách hranice se složily Evropská unie a český i polský stát. Podle Dohnálkových informací stály silnice na české straně asi 280 milionů korun, z nichž téměř 220 milionů korun zaplatila Evropská unie. Poláci získali z evropských peněz více než 120 milionů korun.

Logo
Spustit audio