Pražský magistrát schválil dotaci 150 milionů korun pro Prahu 8

24. duben 2003

Městská část Praha 8 obdrží z rozpočtové rezervy neinvestiční dotaci ve výši 150 milionů korun na odstraňování následků povodně. Příspěvek dnes schválili pražští zastupitelé. Městská rada zdůvodnila zastupitelstvu požadavek na udělení dotace tím, že v Praze 8 jako jedné z nejvíce postižených částí sílí tlaky na uhrazení prací při odstraňování škod.

Starosta Prahy 8 Josef Nosek (ODS) zastupitelům řekl, že peníze městská část použije na úhradu oprav poničených domů a bytů. Podle náměstka primátora Jana Bürgermeistra bude na obnovu karlínského bytového fondu třeba kolem 1,4 miliardy korun. Praha 8 už z této částky zhruba 360 milionů vyčerpala.

V souvislosti s loňskou povodní postižené městské části průběžně vynakládají značné peníze na odstraňování následků katastrofy. Tím se podle radních dostávají do ohrožení své solventnosti, a nedostatek prostředků tak může ohrozit některé jejich základní funkce. Karlín patří mezi pražské čtvrti, které srpnová povodeň poznamenala nejvíce. Velká voda zde a v přilehlé části Libně zaplavila zhruba 1100 objektů. Tři budovy se zřítily přímo při povodni, další dům dělníci strhli.

Spustit audio