Pražské Centrum Romů a Sintů bude mít hlavně vzdělávací funkci. První návštěvníky přivítá v roce 2024

13. prosinec 2022

V Dejvicích vzniká centrum Romů a Sintů, které naváže na výsledky práce Muzea romské kultury v Brně jak v oblasti vědy a výzkumu romských dějin, tak na poli živé kultury. Věnovat se také bude aktuálním společenským tématům jako je současné postavení Romů a Sintů, nebo vývoj vztahů romské a majoritní společnosti.

Původní nábytek v Perutzově vile v pražských Dejvicích, která se stane sídlem Centra Romů a Sintů

V Národní technické knihovně v pražských Dejvicích byla během října a listopadu k vidění výstava ‘…lepší architektura i život’, která přiblížila minulost i budoucnost funkcionalistické vily v nedaleké Velvarské ulici. V té postupně vzniká nová pobočka Muzea romské kultury, Centrum Romů a Sintů v Praze.

Poslední den výstavy proběhla v Národní technické knihovně také doprovodná přednáška historičky Petry Svobodové. Budoucí pražské sídlo muzea je podle ní v dobrém stavu.

„Vila je zachovaná velmi intaktně, což je spíše výjimka než pravidlo. I když se nejednalo o kulturní památku, dochovala se řada původních prvků - parkety, dveře, okna a opravdu velkorysý soubor vestavěného nábytku.”

Vila na ulici Velvarské v Praze, budoucí sídlo Centra Romů a Sintů

Vilu ve Velvarské ulici si nechala v roce 1937 postavit významná židovská podnikatelská rodina Perutzů. Za 2. světové války jim byla odebrána. Po skončení války vrácena zpět a v roce 1961 znárodněna. Po roce 1989 zůstala ještě na dlouhou dobu v rukou státu a v roce 2019 ji pak dostalo do správy Muzeum romské kultury. Více jeho ředitelka Jana Horváthová:

„Velmi dlouho se nám nedařilo najít vhodnou budovu. V Praze najít budovu není jednoduché. Nakonec díky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se nám to asi po roce a půl hledání podařilo.”

Protože dejvická vila bude kromě výstav provozovat také vzdělávací programy, bude muset ještě před otevřením projít několika stavebními úpravami. Popisuje Petra Svobodová:

Vítězný návrh podoby Památníku holokaustu Romů a Sintů v Čechách

„Vila projde celkovou rekonstrukcí, i když je důležité poznamenat, že je ve velmi dobrém stavebně technickém stavu. Není jí ještě ani sto let. Významnou stavební intervencí, kterou tam chceme přidat, bude přístavba v objemu zhruba jedné školní třídy určena právě pro edukační aktivity.”

A jak bude Centrum Romů a Sintů v Praze spolupracovat s dalšími pobočkami Muzea romské kultury?

„Hlavním tématem pražské pobočky je holokaust Romů. Centrum má být napojen na památník holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Pokud budou pořádány celodenní exkurze a výlety školou povinných dětí a mládeže, měli by za jeden den absolvovat Lety a Prahu a obě místa se budou doplňovat. Samozřejmě že nebudeme na těchto místech poskytovat stejnou expozici či program, naopak.”

Vizualizace budoucí podoby vstupu do Centra Romů a Sintů v Praze

„Pražské pobočka vzniká zejména z přání přeživších vězňů z Let u Písku, resp. jejich potomků. Oni v Letech nechtěli nic monstrózního. Žádali důstojnou připomínku a uctění obětí. Proto tam počítáme spíše s malou návštěvnickou budovou a ne s rozsáhlou expozicí. Přeživší si nicméně přáli mít v hlavním městě zařízení, které zejména pro zahraniční turisty, i pro naši veřejnost poskytne důležité informace o holokaustu Romů.”

Centrum Romů a Sintů v Praze se veřejnosti pravděpodobně otevře v roce 2024.

Spustit audio

Související