Praženice z hub z Vlčnova

První zmínka o houbách pochází ze starého Řecka ze 4. století před naším letopočtem. Jejich sběr je téměř českou národní tradicí a Česká mykologická společnost se jimi zabývá od roku 1919.

Z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku jsme tentokrát vybrali Praženici z hub z Vlčnova.

Budete potřebovat:

  • hříbky (suchohřiby, dubáky, hřiby smrkové)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3-4 vejce
  • sůl 
  • pepř

Postup:

  1. Hříbky nakrájíme a spaříme vřelou vodou, abychom je zbavili nečistot.
  2. Můžeme je nechat také v kastrolku přejít varem a poté scedíme.
  3. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou necháme zesklovatět, přidáme spařené houby, osolíme, opepříme, podusíme do měkka.
  4. Zamícháme, přidáme 3-4 vejce a necháme je na teple srazit.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.