Pozoruhodným úkazem bude částečné zatmění Měsíce

24. září 2010

Nejpozoruhodnějším úkazem na večerní obloze bude ve čtvrtek částečné zatmění Měsíce. Pouhým okem bude možné pozorovat planety Venuši, Saturn a Jupiter. O situaci na noční obloze a o přeletech ISS informují na internetu Hvězdárna v podkrkonošské Úpici www.obsupice.cz a Hvězdárna a planetarium v Praze www.planetarium.cz. Částečné zatmění Měsíce, v české kotlině viditelné v celém průběhu, začíná ve 20:06 středoevropského letního času, vrcholí několik minut před jedenadvacátou hodinou a končí ve 21:37.

Měsíc je 7. září ve 20:42 v úplňku. V tomto týdnu prochází souhvězdími Střelce, Kozoroha, Vodnáře a Ryb. V noci z 5. na 6. září prochází na obloze poblíž planety Neptun, následující noc kolem Uranu.
Částečné zatmění Měsíce, v české kotlině viditelné v celém průběhu, začíná ve 20:06 středoevropského letního času, vrcholí několik minut před jedenadvacátou hodinou a končí ve 21:37. Nejbližší zatmění Měsíce bude z území České republiky vidět příští rok 3. března.
Planety viditelné okem, Merkur a Mars, nejsou pozorovatelné. Jasná Venuše prochází souhvězdím Lva a vychází kolem 05:00. Nedaleko ní se ve stejném souhvězdí pohybuje Saturn. Večer po západu slunce je nízko nad jihozápadem až do půl desáté viditelný Jupiter v souhvězdí Vah. Dalekohem jsou dobře pozorovatelné planety Uran ve Vodnáři, který je 5.září se Sluncem, takže je na obloze celou noc, a také Neptun, který se nachází v souhvězdí Kozoroha.

Spustit audio