Potvrzení o občanství Colloredo-Mansfelda je neplatné

25. září 2010

Potvrzení o českém státním občanství Josefa Colloredo-Mansfelda, které vydalo ministerstvo vnitra v roce 1992, je neplatné. Uvádí to současná zpráva stejného ministerstva. Není však jasné, jakou roli může tento fakt hrát v restitučním sporu o opočenský zámek, píše dnešní Právo. Zámek v Opočně na Rychnovsku přiřkly soudy dceři posledního majitele zámku Kristině Colloredo-Mansfeldové letos v květnu. Podle pravomocného rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové se totiž nepodařilo předložit důkaz o tom, že Josef Colloredo- Mansfeld ztratil československé občanství a kolaboroval s nacisty.

Ministerstvo vnitra v prosinci vydalo dokument, který se zabývá právě Mansfeldovým občanstvím, píše Právo. Potvrzení o státním občanství Josefa Colloredo-Mansfelda z roku 1992 v něm prohlásilo za nulitní rozhodnutí, neboť bylo vydáno nepříslušným orgánem.
Vedoucí katedry ústavního práva na právnické fakultě Univerzity Karlovy Václav Pavlíček se domnívá, že tento fakt může zvrátit celý případ. "Pochopitelně se jedná o velice významnou skutečnost, občanství je zde jedna ze základních podmínek pro rozhodování v restitučních sporech," řekl listu. Zdůraznil ale, že není podstatné potvrzení o vydání občanství, ale pouze ta skutečnost, jaké měl Mansfeld v době války občanství.
Naopak podle advokáta Felixe Nevřely je nový dokument ve sporu zcela nepodstatný. Důležité je, že aby mohlo být potomkům Colloredo-Mansfelda jmění vydáno, musel být československým občanem v době, kdy mu byl majetek konfiskován dekretem. Československé občanství musel mít rovněž ten, kdo o majetek žádá.
"Což se stalo, tedy jak v roce 1945 Josef Colloredo-Mansfeld, tak v roce 1992 Kristina měli oba československé občanství. Na tom nemění nic rozhodnutí ministerstva vnitra, které teď vydalo. K tomu se vyjadřuje příslušný úřad matriky a to je rozhodující," řekl advokát.
Sporem o zámek v Opočně se bude zabývat ještě Nejvyšší soud. Pardubické pracoviště Národního památkového ústavu se na něj obrátilo s dovoláním. Soud však zatím nerozhodl.
Zámek zkonfiskovali v roce 1942 Němci, po roce 1945 připadl na základě dekretů prezidenta Beneše státu. Mansfeldové se o majetek začali soudit, v roce 1948 po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska. Colloredo-Mansfeldová se zámku domáhala několik let podle zákona o zmírnění některých křivd komunistického režimu.

Logo
Spustit audio