Portál s informacemi z veřejné správy

25. září 2010

Ministerstvo informatiky spustilo portál s informacemi z veřejné správy. "Na stránkách www.portal.gov.cz lidé i firmy například zjistí, jak žádat o občanský průkaz, rodičovský příspěvek, nebo jak změnit trvalý pobyt a na který úřad kvůli tomu musí zajít," uvedl ministr informatiky Vladimír Mlynář. Roční provoz stránek bude stát 40 milionů korun, tedy čtyři koruny na obyvatele. Stránky nabídnou i informace o státních úřadech a kompletní adresář obecních a krajských úřadů, včetně úředních hodin.

K dispozici bude přehled českých zákonů a poprvé rovněž kompletní český překlad směrnic Evropské unie, včetně fulltextového vyhledávání. Stránky budou mít i verzi pro nevidomé spoluobčany.
Cílem Ministerstva informatiky je umožnit na stránkách elektronické vyřízení nejdůležitějších podání, zatím ale funguje pouze pilotní projekt s Českou správou sociálního zabezpečení. Časem by však měla přibýt i možnost podání daňového přiznání a další agenda.
Zkušební verze portálu určená pro pracovníky veřejné správy je již v provozu a starostové, hejtmani a úředníci tak mají možnost podávat návrhy a poukazovat na případné chyby v informacích o jejich úřadu. "Portál je založený na principu, že za správnost údajů odpovídá příslušný úřad nebo radnice," poznamenal Mlynář. Pravidelná a rychlá aktualizace dat je podle něj pro kvalitu stránek nesmírně důležitá.
Česká republika je mezi posledními zeměmi ve vyspělé Evropě, které vlastní portál veřejné správy neměly. Obdobné stránky již zřídilo i Slovensko, česká verze by je ale podle Mlynáře měla překonat.
Stránky s podobnými informacemi o české veřejné správě fungují na webové adrese www.statnisprava.cz, kde je jako částečně placenou službu provozuje společnost European Business Enterprise.

Logo
Spustit audio