Pomazánka z uzeného lososa na špaldovém chlebu

Velmi zvláštní a výborná kombinace - uzený losos s tvarohovým sýrem a kopr. Určitě si zaslouží vaši pozornost.

Chléb ze špaldové mouky

Ingredience
  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 25 g droždí
  • 1 KL cukru
  • 2 PL rostlinného oleje
  • cca 300 ml vlažné vody
  • sůl
  • tuk na vymazání formy

Do části vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme droždí vzejít. Mouku osolíme, přidáme k ní olej a vzešlé droždí a zbylou vodou zaděláme měkké vláčné těsto. Upravíme ho tvaru veky a vložíme do tukem vymazané formy na biskupský chlebíček. Na teplém místě necháme kynout cca 30 minut. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C cca 45 minut. Řídíme se však typem trouby. Upečený chléb necháme chvilku prochladnout, pak ho vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout. Potom chlém nakrájíme na plátky, namažeme na něj pomazánku a vkusně ozdobíme.

Ingredience
  • 75 g drceného uzeného lososa
  • 1 balení (80 g) sýra gervais
  • 2 PL měkkého tvarohu z vaničky
  • 2 PL pomazánkového
  • 2 Pl najemno nakrájeného čerstvého kopru
  • mletý bílý pepř

Pomazánka z uzeného lososa

Všechny ingredience důkladně promícháme a necháme chvilku rozležet. Nesolíme, protože uzený losos je slaný dost.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty