Pomalu začínají žně

22. září 2010

Obilí postupně dozrává v Královéhradeckém kraji a některé zemědělské podniky už začaly se sklizní ozimého ječmene. Není to zvláštní výjimka v posledních třech letech, kdy žně vždy přišly v předstihu. Zemědělské družstvo Nechanice pěstuje ječmen na sto třiceti hektarech. Pak přijde na řadu řepka, která podle ředitele družstva Luďka Paura slibuje dobrou sklizeň: "Jsme zhruba v polovině sklizně. Výnosy budou velice rozdílné podle kvality půdy a podle půdního podloží. Tam, kde je podloží pískové a propustné, budou výnosy okolo pěti tun, tam, kde jsou klasický hlíny, který patřej do této oblasti víc, tak to bude kolem sedmi tun. To je na ječmen ozimý trošku podprůměrný výsledek v naší oblasti. Můžeme s pracemi spěchat, tak jak nám porosty budou dozrávat."

"A pokud budou dozrálý, tak samozřejmě uděláme všechno pro to, aby byla úroda rychle pod střechou. Ozimá řepka, tam používáme desikaci na ukončení uzrávání a snížení vlhkosti a budeme se těšit, že slibné porosty opravdu sklidíme. S tím, že nás nepostihne to, co některé kolegy při větrné smršti. S tím už nic nenaděláme," dodal Luděk Paur, ředitel Zemědělského družstva Nechanice.
Luděk Paur na dlouhodobé předpovědi počasí příliš nedá a řídí se podle dozrávání plodin. Takže se neobává, že přijde chlad a déšť, nakonec to stejně nikdo neovlivní.

Spustit audio