Polovina kontrolovaných studní v Libčanech má závadnou vodu

24. září 2010

V polovině z kontrolovaných studní v blízkosti nelegálního skladu chemikálií v Libčanech na Královéhradecku je závadná voda. Přímou souvislost závadné vody ve studních se skladem jedů ale rozbory neprokázaly. ČTK to řekla mluvčí vodárenské společnosti Královéhradecká provozní Radka Máslová. Královéhradecká provozní provedla rozbor vody ve 12 studních na žádost libčanského starosty.

"V polovině případů byl překročen limit pro pitné vody v ukazateli dusičnany a mangan. Ukazatel ropné látky byl ve všech případech pod mezí stanovitelnosti dané metody," řekla Máslová. Dusičnany a mangan se podle Máslové často vyskytují ve vodách v místech se silnou zemědělskou výrobou a hnojením.
Podle technického ředitele vodáren Tomáše Hosy je nejrychlejší nápravou připojení domácností s nevyhovujícími studnami na místní vodovod. Zatím je na veřejný vodovod napojena asi polovina obyvatel obce.
Skladiště firmy SNOG HK v Libčanech policie odhalila letos v dubnu. Kriminalisté při zásadu zadrželi čtyři muže propojené se společností SNOG HK a obvinili je z přechovávání nebezpečných látek. Obvinění skončili ve vazbě. Sanaci skládky nyní řídí radnice v Hradec Králové. Pokud by šlo vše hladce, mohlo by několik stovek tun látek z Libčan zmizet do konce roku.

Spustit audio