Policisté zahájili celostátní akci zaměřenou na nákladní auta

25. září 2010

Policisté v celé republice ode dneška opět kontrolují řidiče. Celostátní dopravně-bezpečnostní akce je zaměřena především na mezinárodní kamionovou dopravu a autobusy. ČTK to řekli Zdeněk Zelenka z policejního prezidia a mluvčí cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové Ivana Vrabcová. Podle Zelenky jde sice o celostátní akci, ale není ani zdaleka tak rozsáhlá, jako byla loňská akce Kryštof. "Jde o menší akci," uvedl Zelenka. Dodal, že je naplánována na dva dny, což znamená, že skončí ve středu v noci.

U kamionů policisté kontrolují například dodržování maximálního zatížení jednotlivých náprav a zda řidiči dodržují předepsané přestávky v jízdě. Řidiči si ale musí dávat pozor také na dodržování rychlosti, technický stav vozidel, na připoutání bezpečnostními pásy, na telefonování mobilním telefonem za jízdy, na povinné vybavení automobilu a další věci, upozornily mluvčí východočeské a severočeské policie.
Například na východě Čech se k mezinárodní dopravní akci od dnešního rána připojili vedle dopravních policistů také příslušníci oblastního ředitelství cizinecké a pohraniční policie. V Královéhradeckém kraji je dnes na akci nasazeno přibližně 40 příslušníků cizinecké policie, uvedla Vrabcová.
Také při předchozích rozsáhlých akcích kontrolovaly tisíce policistů hlavně dodržování rychlosti, technický stav vozidel, doklady, alkohol v krvi a používání světel či bezpečnostních pásů.
Velkou pozornost vzbudila dosud nejrozsáhlejší dopravně- bezpečnostní akce Kryštof, při které loni policie na přelomu září a října zkontrolovala 361.685 aut. U každého třetího zjistila nějaký dopravní přestupek.
Ministerstvo vnitra ji začátkem února označilo za nejlepší policejní událostí loňského roku. "Podobné akce budou pokračovat, bude jich poměrně hodně a jedna z nejbližších nás čeká v několika málo týdnech," přislíbil tehdy ministr vnitra Stanislav Gross. Poslední velká policejní akce, která byla zaměřena na nákladní vozidla, se uskutečnila v polovině prosince.

Logo
Spustit audio