Policisté v Hradci Králové nabízeli řidičům bezplatné vyšetření zraku

24. duben 2013

Nejste občas schopni přečíst za jízdy všechny značky? Nebo vám připadá, že jsou vaše oči unavené? Možná je nejvyšší čas nechat si svůj zrak zkontrolovat. Právě kvůli tomu dnes policisté v královéhradeckých Plačicích pokračovali v celostátní akci Bezpečně za volantem - péče o zrak. Řidiči se mohli nechat bezplatně vyšetřit a zjistit, jak na tom jejich oči skutečně jsou.

„Dobrý den, pane řidiči, silniční kontrola. Zajistěte si vozidlo proti pohybu a předložte mi doklady potřebné k řízení a provozu vozidla,“ říká policista.

Na první pohled běžná silniční kontrola. Spíš než o doklady a stav auta jde ale o jinou věc, o řidičův zrak.

„Já jsem ze sdružení optiků. Děláme zdarma měření zraku. Je to lehký screening, trvá to necelých pět minut,“ upřesňuje odbornice. Po policii si vás převezmou právě odborníci na zrak - optometristé - a následuje série krátkých vyšetření.

„Zakryjte si dlaní levé oko. Který z těch řádků ještě zvládnete přečíst?“ pobízí řidiči optometrista Matěj Skrbek. „Není to až tak strašné. Ale vždycky se vyskytne pár lidí, kteří mají zrakovou ostrost, případně další funkce na tak zhoršené úrovni, že by rozhodně za volant neměli usednout bez toho, aniž by jejich korekce byla aktualizovaná,“ upřesňuje Skrbek.

Další část vyšetření je na speciálním přístroji, ten přesně zjistí, kolik dioptrií potřebujete. Mít při řízení zrak v naprostém pořádku je hodně důležité. Až 90 procent informací za volantem totiž vnímáme právě očima.

Kontrola zraku u řidičů v Hradci Králové

„Reakce jsou samozřejmě rozhodující při určitých dopravních situacích. Tvrdím a jsem o tom přesvědčena, že když usedám za volant se špatnou korekcí, je to úplně stejné, jako když sedám za volant s alkoholem nebo s omamnými látkami v krvi,“ vysvětluje ředitelka Sdružení optiků a optometristů České republiky Ivana Urválková.

Spolu se svými kolegy po celé zemi v těchto dnech řidičům zrak vyšetřuje. Mnohdy se stane, že si myslíte, že jste naprosto v pořádku. Výsledky ale ukážou opak. „Pán přišel a vůbec nevěděl o tom, že má tři dioptrie na jednom oku. Říkal, že je z toho překvapený. Může se to stát, on to třeba vůbec nemusí pozorovat, protože na jedno oko vidí úplně výborně a to druhé oko je špatné, ale on si to vyrovná,“ uvádí Urválková.

V případě, že máte v dokladech napsáno, že musíte řídit s brýlemi nebo kontaktními čočkami a nemáte je, může vám policista dát pokutu až dva tisíce korun. Dnešní kontrola v Hradci Králové je spíš symbolická. Místo pokuty dostanete maximálně doporučení, že si máte zajít na podrobnější oční vyšetření.

autor: ova
Spustit audio