Policisté obvinili dva muže z krádeží aut za více než 7,5 milionu

25. září 2010

Policisté zadrželi dva muže, které podezírají z jedenácti krádeží luxusních osobních vozidel v krkonošských horských střediscích. Zloději podle policie způsobili škodu za více než 7,5 milionu korun. Policisté již oba zadržené, kterým hrozí až 12 let vězení, obvinili z krádeže ve spolupachatelství. ČTK to řekla mluvčí východočeské policejní správy Iva Marková. "Policie oba muže zadržela minulý týden ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku poté, co se pokusili ukrást vůz německého turisty za zhruba 1,2 milionu korun," uvedla mluvčí. Policisté podle ní v automobilu mužů zajistili pomůcky ke krádežím vozidel a také vysílačky, kterými se domlouvali na místě činu.

Další policejní vyšetřování ukázalo, že se oba muži dopustili od listopadu 2003 do současnosti celkem 11 krádeží aut německých a holandských turistů, a to především na Semilsku a Trutnovsku. Muži si většinou vybírali vozy stejné tovární značky, následně je vybavili odcizenými poznávacími značkami.
"Dvě odcizená vozidla se podařilo policii zajistit a vrátit majitelům. Po osudu zbývajících vozidel policie pátrá, je však pravděpodobné, že vozidla byla transportována mimo východočeský region," uvedla Marková s tím, že některá vozidla mohla být také rozebraná na náhradní díly.
Hlavou dvojice byl podle policie třiatřicetiletý muž z Jablonecka, jeho sedmadvacetiletý společník většinou jen hlídal na místě krádeží, případně převážel ukradené vozy. Starší z dvojice mužů byl v polovině října loňského roku propuštěn z vyšetřovací vazby, ve které se ocitl kvůli sérii krádeží osobních automobilů.

Logo
Spustit audio