Policie zadržela dozorce vinařické věznice i výrobce pervitinu

5. únor 2003

Policejní akci ve věznici Vinařice u Kladna, kde policie zadržela dozorce, vychovatele a dva členy zdravotnického personálu, odstartovalo před 2 týdny dopadení dvou výrobců pervitinu. Policisté pak zjistili stopu, která vedla přes pracovníky vězeňské služby a příbuzné vězňů až k odsouzeným.

V souvislosti s touto kauzou jsou ve vazbě dva lidé, kteří vyráběli pervitin. Nyní policie postupně zadržuje i ostatní podezřelé, kteří měli do věznice buď dodávat drogu, nebo mobilní telefony, nebo peníze. Nejedná se však už o zaměstnance věznice, nýbrž o pracovníky firem, kteří do věznice dodávali zboží, a příbuzné odsouzených. Jednou ze zadržených osob je i lékařka, která byla v prosinci přistižena s vězněm při pohlavním styku.

Mluvčí vinařické věznice Luboš Beránek dnes ČTK řekl, že akce ve věznici dosud neskončila. Informace o ní proto nemůže, vzhledem na průběh vyšetřování, sdělovat. Potvrdil pouze, že vyšetřování se skutečně týká nejméně dvou zaměstnanců zařízení, nepoměrně víc obviněných je však na straně vězňů. Podle kladenské státní zástupkyně Niny Brozové bylo k dnešku zadrženo sedm lidí, z nichž čtyři jsou pracovníci věznice a tři příbuzní vězňů a zaměstnanci z dodavatelských firem. Většinou se jedná o osoby zatím netrestané, které jsou po výslechu a obvinění propouštěni na svobodu.

Mluvčí generálního ředitelství vězeňské služby Miloslava Havlíčková dnes k případu neposkytla žádné informace. Na celou tuto akci je vyhlášeno informační embargo. Uvedla pouze, že policie případ prošetřuje z podnětu vězeňské služby. Podle ní za loňský rok bylo odsouzeno šest až deset dozorců českých věznic.

Spustit audio