Policie v Královéhradeckém kraji kontroluje myslivce. Vážnější přestupky zatím nezjistila

11. listopad 2013

Lovecká sezona je v plném proudu. Také v Královéhradeckém kraji proto policisté vyrážejí na kontroly mysliveckých honů. Prověřují doklady a také to, jestli myslivci před honem nepijí alkohol. Zatím policisté nezjistili žádné větší pochybení.

„Kontrola je u nás běžnou záležitostí, probíhá každý rok a někdy i dvakrát,“ říká Jiří Ježek z oddělení zbraní a střeliva královéhradecké policie.

Policisté se při kontrolách zaměřují, zda před začátkem honu nebo v jeho průběhu nejsou střelci pod vlivem alkoholu, zároveň zkoumají také technický stav zbraní.

„Prověřují osobní doklady držení a vlastnění zbraní, tedy zbrojní průkaz, průkaz zbraně, který musí být v souladu se zbraní, kde kontrolujeme číslo zbraně. Dále lovecký lístek a povinné pojištění při výkonu práva myslivosti, které kontroluje i hospodář a vedoucí honů,“ upřesňuje Jiří Ježek.

„Každý účastník honu jako držitel zbraně, kterou u sebe nosí, musí splnit zákonné povinnosti a jedna z nich je, že nesmí nosit zbraň po požití alkoholu a jiné návykové látky,“ doplňuje.

V Královéhradeckém kraji pořádá 36 mysliveckých sdružení v zhruba 240 honů. Policisté jsou podle Ježka během sezony schopni zkontrolovat 14 až 16 honů v rámci okresu.

„Je to poměrně malé procento. Ale protože v poslední době nedochází k žádným větším závažnějším přestupkům, tak jsme v situaci, že to stačí,“ vysvětluje.

Kontrola myslivců v Hradci králové -Plačicích dopadla dobře. Policie nezaznamenala žádné nedostatky. „Drobné nedostatky, které by se mohly vyskytnout, se řeší na místě. Třeba že myslivci nemůžou u sebe najít doklady, ale nakonec je z auta přinesou,“ dodává policista.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio