Police nad Metují žádá o peníze na opravu Pellyho domu

24. září 2010

Radnice v Polici nad Metují na Náchodsku shání prostředky na rekonstrukci nevyužívaného Pellyho domu v centru města. Po opravě, na kterou město žádá prostředky prostřednictvím Společného regionální operačního programu Evropské unie, by v budově mělo vzniknout společenské centrum Policka, řekl ČTK starosta Zdeněk Kadidlo. "Když se nám podaří získat z unijního programu prostředky, chtěli bychom opravu zahájit příští rok na jaře," řekl starosta.

Rekonstrukce si podle něj vyžádá více než 40 milionů korun. Zhruba pětinu by město čerpalo z úvěrů.
"Věříme, že s žádostí uspějeme. Před třemi lety jsme na opravu Pellyho domu neúspěšně zkoušeli získat prostředky z fondu Sapard, takže všechny podklady jsou důkladně připravené," uvedl Kadidlo.
Po dokončení oprav by v domě na náměstí měly vzniknout prostory pro knihovnu, informační centrum, učebny, přednáškové prostory a pro víceúčelový sál až po 250 lidí. "V celém regionu podobné zařízení chybí," řekl Kadidlo.
Radnice Pellyho dům získala před zhruba třemi roky za více než tři miliony korun. Budovy před několika lety v restituci získala vnučka továrníka Pellyho, která je nabídla k prodeji. Kupcům a nájemcům se však nepodařilo budovu oživit.

Logo
Spustit audio