Polévka ze zeleného hrachu
V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se totiž dochovala ve své době slavná kuchařská kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně i v časech Johanna Gregora Mendela.
Pusťte se s chutí do jídla, které je se slavným genetikem snad nejvíce spojeno – polévka ze zeleného hrachu.
Dobový recept zní následovně:
- Dej do kastrolu 6 dkg čerstvého másla, 1 l zeleného očištěného hrášku, něco zelené petržele, na hrot nože cukrové mouky, ½ oloupané cibule, 10-15 dkg syrové šunky, trochu soli, trochu polévky a nechej vše do měkka dusit.
- Pak šunku, cibuli a petržel odstraň a měkký hrách prolisuj sítem a postav stranou.
- Nyní udělej z 5 dkg másla a 5 dkg mouky bledou zásmažku, tu zamíchej do prolisovaného hrášku, zalij 1,5 l hovězí polévky nebo vody a nechej několik minut povařit.
- Pak seber pěnu a zamíchej do polévky 1/10 l smetany a 2 dkg čerstvého másla.
- Do polévky dej vysmažený hrášek nebo na kostky krájenou, na másle usmaženou žemli.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.