Polévka ze zeleného hrachu
V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se totiž dochovala ve své době slavná kuchařská kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně i v časech Johanna Gregora Mendela.
Pusťte se s chutí do jídla, které je se slavným genetikem snad nejvíce spojeno – polévka ze zeleného hrachu.
Dobový recept zní následovně:
- Dej do kastrolu 6 dkg čerstvého másla, 1 l zeleného očištěného hrášku, něco zelené petržele, na hrot nože cukrové mouky, ½ oloupané cibule, 10-15 dkg syrové šunky, trochu soli, trochu polévky a nechej vše do měkka dusit.
- Pak šunku, cibuli a petržel odstraň a měkký hrách prolisuj sítem a postav stranou.
- Nyní udělej z 5 dkg másla a 5 dkg mouky bledou zásmažku, tu zamíchej do prolisovaného hrášku, zalij 1,5 l hovězí polévky nebo vody a nechej několik minut povařit.
- Pak seber pěnu a zamíchej do polévky 1/10 l smetany a 2 dkg čerstvého másla.
- Do polévky dej vysmažený hrášek nebo na kostky krájenou, na másle usmaženou žemli.
Související
-
Hrášková polévka s citronovou kůrou a mátou
V pátečních apetýtových receptech uzavíráme polévkový speciál podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek.
-
Krémová pórková polévka s tymiánem
I dnes vám v pátečních receptech nabídneme jednu zajímavou polévkovou inspiraci.
-
Šneci s hráškem & hrášková pomazánka
Hlavní surovinu dnešní dobroty naše ratolesti z talířů většinu odsouvají. Možná jí ale přijdou na chuť, když při přípravách zapojíte fantazii.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka