Pohyb není žádná věda? Jak začít s Free runningem? Naučíme vás základům umění pohybu

22. červenec 2016

Radioporadna: Jakub Dohnal - Jak začít s Free runningem nebo Parkourem? Naučíme vás základům umění pohybu. Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Free running je umění pohybu, akrobatická sportovní disciplína. Freerunnerům jde o to, aby ve své cestě hladce a plynule překonali překážku, reagují na okolí pomocí různých pohybů jako vaulty (přeskoky), skoky, „somersaults“ a jiné akrobatické pohyby, vytvářející atleticky a esteticky vypadající způsob pohybu.

Na rozdíl od parkouru jsou povoleny akrobatické pohyby a skoky, přičemž Freerunning je více zaměřen na estetiku a krásu pohybu. Tréninky probíhají většinou v tělocvičnách, nebo v městských prostorech, které jsou plné různých překážek.

Zakladatelem je Francouz Sébastien Foucan, který se také věnouval parkouru. O Free runningu říká: „Je to jiná cesta ‚dělání‘ parkouru.“

Free running byl založen a inspirován podobným uměním pohybu (parkour), které založil David Belle, Foucanův přítel z dětství.

Free running spojuje prvky triků a pouličních skoků, které jsou parkour komunitou považovány za neefektní a není to parkour. Na začátku byl free running zaměňován s parkourem, nicméně jakmile se free runneři začali zajímat o estetiku i o užitečnost, staly se z těchto dvou stylů rozdílné disciplíny.

Pojem free running vymyslel Guillaume Pelletier a Foucan ho přijal jako svůj způsob jak dělat parkour. Foucan popisuje cíle freeruningu jako používání okolí k plynulému a nepřerušovanému pohybu vpřed, nikdy vzad.

Zatímco freeruning a parkour mají mnoho stejných technik, mají podstatný rozdíl ve filozofii a účelu.

Cíle parkouru jsou širší, schopnost rychle dosáhnout oblastí, které jsou jinak nedostupné a utéct, schopnost uniknout pronásledovatelům, z toho vyplývá, že hlavním ukolem je opustit objekty co nejdříve, zatímco freerunning klade důraz na vlastní rozvoj stylem „následuj svoji cestu“.
(Zdroj: Wikipedie)

Pohyb je pro lidstvo přirozený (ilustrační foto)
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.