Podvodníci slibují volání zdarma, místo toho jim poškozený dobije kredit

28. květen 2013

Podvodníci vymysleli nový způsob, jak pomocí SMS zpráv připravovat lidi o peníze. Vydávají se za zástupce operátora a slibují volání zdarma. Požadují ale zaslání potvrzovací smsky. Postižení tak nevědomky zaplatí stovky korun.

„Zavolal mi člověk a že mám jako dlouholetý zákazník věrnostní bonus, že dostanu 14denní bezplatné volání,“ popisuje novou fintu podvodníků Věra Klimešová z Řešetovy Lhoty na Náchodsku.

Protože už od svého operátora v minulosti podobný bonus získala, vůbec ji nenapadlo, že jde o podvod. Zvláštní jí nepřišlo ani to, že musí odeslat aktivační SMS zprávu.

„To byl vlastně můj rok narození, pak spousta čísel, která nadiktoval po dvou číslech za sebou, takže mně ani nedošlo, že by tam mohlo být číslu telefonu. A když jsem to odeslala, tak mi přišlo, že jsem dobila něčí telefonní číslo. 1955 byla suma, o kterou mě obrali,“ vzpomíná.

To, že podvodníci tentokrát vymysleli velmi rafinovaný způsob, si myslí i Eva Prachařová z náchodské policie.

„Málokoho by napadlo, pokud se člověk představí jako operátor, že to není pravda. Vlastně i ten kód postižená přeposílala na telefonní číslo operátora, takže nepojala žádné podezření, že by se mohlo jednat o podvod,“ vysvětluje.

Podvodníci ale používají i další metody. 16leté Katce z Deštného v Orlických horách se přes Facebook ozvala její bývalá vedoucí z letního tábora. Ve skutečnosti si ale dívka psala s někým, kdo zneužil profil její známé.

„Že mi přijde kód, který jí pošlu, a nebudu nic platit. Jelikož tu paní znám dlouho, je to máma dvou dětí, tak jsem jí to věřila a udělala jsem to. Potom jsem se dívala na vyúčtování, kde se mi strhlo 1400,“ přibližuje.

Vzhledem ke způsobené škodě se jedná pouze o přestupek. Dohledat pachatele je navíc podle policie téměř nemožné. „Mnohdy majitelé SIM karet po použití SIM kartu vyhodí a stopy k nim potom nejsou,“ potvrzuje Eva Prachařová.

Lidé by si podle ní měli dávat pozor na své osobní údaje. Často je totiž poskytují i přímo na ulici při různých anketách a dotazníkových akcích.

autor: PLE
Spustit audio