Podkrkonošské obce nechtějí přehradu Vestřev

23. září 2010

Podkrkonošské obce Dolní Kalná, Horní a Dolní Olešnice a občanské sdružení Pod Rovněmi jsou proti možnému vybudování přehrady Vestřev na Trutnovsku. Obří přehrada je zatím na seznamu státem plánovaných přehrad a obce chtějí, aby ji vláda ze seznamu vyškrtla. Kontroverzní dokument by měla vláda projednat na konci prosince.

"K neformální spolupráci vyzveme i zbývající tři obce, jichž se plán údolní nádrže Vestřev dotýká, a dohodneme se na konkrétních společných krocích. Dokud seznam uvažovaných přehrad neschválí vláda, je stále šance z něj tuto nádrž vyškrtnout," uvedl zástupce občanského sdružení Pod Rovněmi Jaroslav Fingr.
Státní plán stanovuje na území republiky 197 míst, která jsou vhodná pro vybudování nových přehrad. Vodní nádrž Vestřev o rozloze přibližně 1200 hektarů mezi nimi patří k největším. Přestože dokument s výstavbou žádné z nádrží v nejbližších 50 letech nepočítá, po jeho schválení by všechny uvažované přehrady musely být zaneseny do územních plánů obcí, a to by zbrzdilo jejich rozvoj.
Kontroverzní dokument by měla vláda projednat na konci prosince. "Do té doby je ještě šance přehradu Vestřev ze seznamu vyřadit. Jestliže se nám to nepovede, budeme o totéž usilovat při další aktualizaci dokumentu za šest let," řekl Fingr.
Obce tvrdí, že záměr stavby přehrady omezoval jejich rozvoj již před rokem 1989. "Na konci 90. let stavební uzávěra konečně padla a Kalná začala ožívat. Pokud se nám nepodaří přehradu ze seznamu vyjmout, budeme zase tam, kde jsme byli," řekl zastupitelka Dolní Kalné Jaroslava Vanclová.

Spustit audio